Ponovo porasle plate u Bačkoj Palanci, najmanje zarađuju radnici u Baču

4191

Prosečna zarada u Bačkoj Palanci u januaru 2019. godine iznosila je 68.781 dinara bruto, odnosno 49.682 dinara bez poreza i doprinosa.


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u novembru 2018. godine prosečna plata u Bačkoj Palanci iznosila je 45.718 dinara neto.

Po poslednjim podacima, najniže zarade ponovo su imali stanovnici Bača  41.774 dinara neto.

Kada je u pitanju opština Bački Petrovac, prosečna bruto plata iznosi 60.959, dok je neto 44.178 dinara.

Novosađani su u januaru zarađivali u proseku 59.687 dinara neto ili 82.496 dinara bruto. Novosađani su imali i najviše plate u celoj Vojvodini. Na teritoriji cele Vojvodine je prosečna zarada 51.064 dinara neto i to je rast od oko 2.000 dinara za mesec dana.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Kada je reč o javnom sektoru, plate takođe rastu. U javnim državnim preduzećima je prosečna plata, bez poreza i doprinosa, 77.246 dinara, dok je na svim nivoima administracije plata oko 65.000 dinara.

Plate su porasle i zdravstvenim radnicima, kao i zaposlenima u kulturi i obrazovanju. U zdravstvu je prosečna zarada isplaćena u januaru u iznosu od 56.126 dinara neto, a obrazovanju i kulturi isplaćeno je 57.276 dinara bez poreza i doprinosa.

Najbliža suma koju zarađuje većina zaposlenih u Srbiji zapravo je medijalna zarada, koju je Republički zavod za statistiku počeo da računa kako bi se cifre iz zvanične obračunate statistike približile realnosti. Medijalna zarada je suma do koje zaradi 50 odsto radnika. Taj iznos je u januaru bio 41.467 dinara neto i, suštinski, ta suma je najbliža iznosu koju zarađuju najniže plaćeni radnici u Vojvodini.

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here