Počeo kao vojnik, nastavio kao civil

Bačkopalančanin Dragoljub Bata Dimitrijević, 124 puta dao krv

651

Kao i većina njegovih vršnjaka, Dragoljub Bata Dimitrijević (1962.) iz Bačke Palanke, prvi put je dobrovoljno krv dao 1980. godine.


Dragoljub Dimitrijević

– Dogodilo se to u vojničkoj kasarni tokom mog redovnog služenja vojnog roka u Slavonskoj Požegi, kaže Dragoljub Dimitrijević. – Nakon što sam skinuo sivomaslinastu uniformu i vratio se kući, nastavio sam sa dobrovoljnim davanjem krvi, i do danas to radim redovno. Krv sam do sada dao 124 puta. Kada to nije bilo moguće ovde u Bačkoj Palanci, odlazio sam u Novi Sad. Od nedavno krv dobrovoljno dajemo u prostorijama Crvenog krsta.

Svega jednom Dragoljub je krv dao namenski. Dok je bio zaposlen u bačkopalanačkom „Podunavlju“, krv je kako reče, dao tetka Maci jer joj je trebala za operaciju.

Za jubilarno stoto davanje krvi, Dragoljubu je dodeljena plaketa, zahvalnica i umetnička slika.

– Ranije su dobrovoljni davaoci krvi imali, redovna zajednička okupljanja i druženja. Sećam se da smo jednom išli, i na jednodnevni izlet u Vrnjačku Banju. Međutim, u poslednjih nekoliko godina sve je nekako iščezlo, pa su privilegije i beneficije dobrovoljnih davalaca krvi, svedene na minimum. Naime, oslobađeni smo participacije na lekarskim pregledima, a osim toga, nakon svakog davanja krvi, zaposlene osobe dobijaju dva slobodna dana.

– Uostalom, za većinu nas koji dobrovoljno dajemo krv, te beneficije i privilegije nisu važne. Za nas je svakako najvažnije, da davanjem krvi, pružimo pomoć. Svakom davaocu krvi, dobrovoljno davanje krvi, služi za kontrolu vlastitog zdravstvenog stanja, napominje Dimitrijević i dodaje da se nada da će moći da je daje, do propisane starosne granice.

– Tokom proteklih godina, od kada dajem krv uspeo sam da „nateram“ neke svoje drugove i prijatelje da i oni postanu davaoci. Mojim stopama krenuli su Gavra Jovicki, Toma Panić, Novica Komad. A, što mu je još draže i njegovi sinovi Sava (1992.) koji to radi već pet godina i Igor (1994.) koji je od pre dve godine u armiji humanih ljudi.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Drago mi je da su njih dvojica uz mene, shvatili i razumeli značaj i ulogu davanja krvi – naglašava, Dragoljub Dimitrijević.

Zanimljivo je da je Dimitrijević, tokom prethodnih davanja krvi samo jednom krv dao iz leve ruke i da je izračunao da je pri tom drugima darivao 62 litra krvi. Istaknimo na kraju da je krvna grupa, junaka naše priče 0 pozitivna.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here