Slikarska duša istoka

Kulturni centar Bačka Palanka

536

U Galeriji Kulturnog centra u ponedeljak, 25. marta, otvorena je izložba slika pod nazivom „Slikarska duša istoka“ Srpsko-ruskog udruženja slikara umetnika „Vukadinović“ iz Stanišića.


SRU je nastalo kao simpozijum „Vukadinović“ 2013. godine i do sada je održano devet saziva (tri u Crnoj Gori i šest u Srbiji). Više od stotinu umetnika je uzelo učešće na njima iz Srbije, BiH, Crne Gore, Rusije, Belorusije, Slovačke, Mađarske, Uzbekistana, Jermenije, Ukrajine,Severne Makedonije, Nemačke i Turske.

Projekat „Slikarska duša istoka“ obuhvata umetnike iz 20 zemalja. Osnivač i predsednik SRU „Vukadinović“, Đorđe Vukadinović:

[wonderplugin_slider id=95]

 

– Pored ove izložbe u vašem gradu, planiramo još šest ove godine u Vršcu, Paraćinu, Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Andrićgradu, a potom iduće godine u Bratislavi, Minsku, Jaroslavu, Moskvi, Sankt Petersburgu, a najverovatnije i Ukrajini i Jermeniji. Mogu da kažem da su izložene slike vrhunska dela, u pitanju su najbitnija imena svojih zemalja, počevši od zaslužnih i narodnih umetnika i profesora na najprestižnijim akademija svojih zemalja.

– Prvi i osnovni cilj projekta je da se Srbija dobro pozicionira i da vratimo svest o kulturi u ovoj državi, jer smatram da smo je malo izgubili. Inostranim umetnicima želimo da predstavimo Srbiju onakvu kakva je uvek bila i treba u budućnosti da izgleda, a da oni svoje pozitivne utiske ponesu u svoje zemlje, gde njihova reč mnogo znači i oni će propagirati Srbiju na najbolji mogući način.

Izložena dela zainteresovani mogu videti u Galeriji KC tri nedelje od datuma otvaranja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here