Sutra počinje proba male mature za osmake

439
Foto: Pixabay.com

Priliku da provere svoje znanje mali maturanti imaće sutra i u subotu (12. i 13. aprila), kada je zakazan probni završni ispit.


Prvog dana osmaci će rešavati test iz matematike, dok će u subotu raditi zadatke iz maternjeg jezika, odnosno kombinovani test koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju.

Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević kaže za Tanjug da su testovi spremni i da su škole počele da ih preuzimaju preko portala Zavoda juče od 12 sati.

„Svaka škola ima svoju pristupnu šifru za preuzimanje testova, zatim ih same umnožavaju i dele učenicima u terminu predviđenom za testiranje“, kaže Stanojević.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Dodaje da je uloga probnog završnog ispita da se učenici i nastavnici pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu.

Svaki test na probnom završnom ispitu imaće po 20 zadataka koji će biti podeljeni u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni.

Podjednako će biti zastupljeni pitanja otvorenog i zatvorenog tipa – zadaci gde učenik mora da dopuni neku reč, kao i oni na zaokruživanje.

Završni ispit za osmake biće organizovan 17,18. i 19. juna. Svi osmaci moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here