Depresija kod mladih

1502

Depresija kod mladih je ozbiljan zdravstveni problem koji uzrokuje uporan osećaj tuge i gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti.

Mlađi kažu da su u „bedaku“, da se „osećaju grozno“, da je „bolje da ih nema“. Mlada osoba je nesrećna, utučena, tužna, vrlo često očajna i bespomoćna. Mlada osoba je naročito osetljiva na stres, prigovore, uvrede, kritike. Mladi su naročito osetljivi i zbog telesnih promena koje doživljavaju, uticaju hormona, te su preosetljivi kako na pritisak vršnjaka, tako i porodice.

Ilustracija

Depresiju kod mladih treba shvatiti ozbiljno i ona zahteva adekvatno lečenje. Ne možemo voljno uticati na njeno prevazilaženje. Potrebna je pomoć stručnjaka radi uključivanja medikamenata i psihoterapije.

Milena Miletić je diplomirani psiholog. Njen blog „Mentalna higijena“ ima za cilj da širem auditorijumu pomogne u sagledavanju svakodnevnih životnih izazova sa stručne strane.

Ako depresija pređe u patnju koja oduzima volju za životom, najčešće je ishod suicid.

Sve je više pritisaka na porodicu kao društvenu ćeliju, roditelji imaju sve manje vremena za decu, koja pri tom imaju na dohvat ruke prevelik uticaj medija i štetnih informacija kojima su podložni.

Čest je slučaj da su mladi skloni rizičnim oblicima ponašanja, kao što su konzumiranje alkohola i droga.

Kod mladih je sve niži nivo tolerancije na frustraciju, roditelji kao da su zaboravili adekvatno da kažnjavaju decu pa su im skoro sve dozvolili. Ako se dogodi da se „odvaže“ i nešto i zabrane tom detetu, mladiću, devojci, sledi neopisiv bunt prema roditelju, koji se nereteko završava nasiljem.

Deca i mladi su previše zaokupljeni ostvarivanjem ličnih ciljeva koji podrazumevaju materijalnu i finansijsku dobit, koja je u današnje vreme teško ostvariva bez dugogodišnjeg rada, truda i odricanja.

Ilustracija

Zbog toga je depresija „peron“ zbog trenutnog neuspeha u osamostaljenju i ostvarivanju životnih postignuća i ciljeva. Stotine miliona ljudi u svetu trpe od ove bolesti, ali u najboljem slučaju jedna trećina potraži lekarsku pomoć, a odgovarajući tretman dobije samo njih 10-20%.

Depresija je izlečiva, ali privoleti mladu osobu da dođe kod lekara, psihologa, psihoterapeuta, psihijatra je vrlo često „nemoguća misija“. Otuda i ne začuđuje sve veći broj suicida među mladima, ali svakako zabrinjava i upozorava da je vreme da se nešto promeni po tom pitanju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here