„Dr Mladen Stojanović“ – Mladenovo

Predstavljamo Kulturno umetnička društva opštine

850

Od dolaska na ove prostore, „vozom bez voznog reda“, Krajišnici sa područja Bosanske Krupe, Glamoča i Kupresa, posle perioda privikavanja na novo podneblje i ravničarski način života, a uvek nošeni žalom za rodnim krajem, davne 1969. godine, osnivaju KUD „Dr Mladen Stojanović“.


Cilj osnivanja Društva od početka do današnjeg dana, punih 50 godina, ostao je isti: očuvanje i negovanje tradicije narodnih igara i pesme sa područja sa kojeg su došli i prenošenje narodnih običaja na buduće generacije, rođene u Bačkoj.

Predsednik KUD „Dr Mladen Stojanović“, Saša Sredojević nastavlja:

– Mesto rada Društva je sala Doma kulture u Mladenovu. Ova sala je svedok mnogih lepih dešavanja i mukotrpnog rada članova KUD-a koji su se uvek trudili da na svakom sledećem nastupu budu još bolji.

– Bez obzira na sva društvena dešavanja, u proteklih pola veka, Društvo je ne samo opstalo, nego je kroz rad različitih sekcija okupljalo nekoliko stotina članova različite starosne dobi. Kroz aktivan doprinos svako od njih dao je svoj pečat u prepoznatljivosti Društva. U ovom momentu našež Društvo ima mušku pevačku grupu, žensku dečiju pevačku grupu, veteranski sastav, mlađi i stariji dečiji ansambl i izvođački sastav.

[wonderplugin_slider id=95]

 

– U planu su Prvomajski uranak u Karađorđevu, 1. juna – tradicionalna manifestacija „Lepo pevam daleko se čuje“ u osnovnoj školi u Mladenovu – smotra muških i ženskih pevačkih grupa; avgust – „Zavičaj u srcu“, Mladenovo i Susret veteranskih sastava; decembar – Godišnji festival.

– Ova godina je u znaku jubileja, 50. godina od osnivanja pa ćemo tokom cele godine obeležavati ovaj jubilej raznim manifestacijama i programom. Učešće na raznim manifestacijama: 20. aprila Susret veterana u Bačkoj Palanci, 25. maj Festival dečijeg stvaralaštva u Kucuri; jun Susret dečijih folklornih grupa u Baču i 14. septembar „Đeram“ čuvari tradicije u Zrenjaninu.

– Osvojena priznanja: Međunarodno takmičenje radiofonskih ostvarenja u Bratislavi gde je naš KUD predstavljalo Radio Novi Sad i osvojio srebrnu plaketu; učesnici BEMUSA nekoliko puta; učesnici Međunarodnog festivala folklora u Zagrebu, Međunarodni festival pevačkih grupa izvornih pesama u Ohridu – bronzana plaketa, učesnici finalne smotre Međunarodnog festivala folklora u Temišvaru, osvajanje zlatnog pehara na Smotri folklora u Boru i na istom festivalu izbor članice KUD-a za „Najlepšu pastiricu Srbije“, zlatna plaketa na Festivalu izvornog stvaralaštva u Banji Vrujci.

Saradnja sa drugim organizacijama: dečiji ansambl je pristupio saradnji sa udruženjem „ĐERAM“ u očuvanju tradicije i kulture srpskog naroda. Ovo udruženje okuplja KUD-ove iz zemlja bivše Jugoslavije i sledeće godine planiramo putovanje i gostovanje i van Srbije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here