Komisija traži bolju zaštitu trudnica i porodilja

316

Komisija Ministarstva za demografiju i populacionu politiku koja je osnovana sa ciljem da analizira primenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom i sve pritužbe koje su stizale na račun ovog zakonskog akta, završila je rad i svoju analizu poslala Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, piše danas „Politika“.


Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je za list da očekuje da će narodni poslanici raspravljati o izmenama i dopunama ovog zakona na prolećnom zasedanju.

Ona je istakla da je ova komisija detaljno analizirala sve efekte Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je donet početkom jula prošle godine i čija je primena veoma brzo pokazala da su najviše pogođene porodilje koje imaju manje od šest meseci radnog staža, one koje su istog meseca dobile posao i otišle na trudničko bolovanje, kao i žene koje imaju visoka primanja.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Zbog toga je prošlog decembra predloženo ministrima rada i finansija da se porodiljama s visokim platama, umesto sadašnjih tri, obračunava pet prosečnih republičkih zarada, da se za porodilje koje imaju manje od šest meseci staža odredi zakonski minimum naknada koji neće biti degradirajući, a to važi i za žene koje su otvorile trudničko bolovanje istog meseca u kome su se zaposlile.

Prateći primenu ovog zakona u praksi, komisija Ministarstva za demografiju i populacionu politiku ustanovila je da su pogođene i one porodilje koje se na posao vraćaju pre navršenog prvog rođendana deteta.

Zbog svega toga mislim da će izmene i promene ovog zakona biti opsežnije, naglasila je Đukić Dejanović, dodajući da se i premijerka Srbije Ana Brnabić aktivno uključila u rad Saveta za populacionu politiku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here