Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (23)

516

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Knjiga je jedinstveni oblik prenosive magije“ – Stiven King

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Preplitanje“, Zorana Šultc

ISTINA JE ZA HRABRE, KAO I SUOČAVANjE SA SAMIM SOBOM. PREPLITANjE JE TA VRSTA OGLEDALA.

U jednoj noći, na četrdesetogodišnjici mature, grupa prijatelja čiji se životi prepliću od gimnazijskih dana otkriće sve o sebi.
Sve tajne biće izgovorene, svi promašaji razotkriveni.

Dočekaće jutro zajedno, kao i mnoga jutra do tada, ali ovoga puta biće sasvim sigurni da je život pred njima i da im bez obzira na godine nova sreća tek predstoji. Otkriće čemu se nadaju i šta ih još čeka, kao i da nadanja i čekanja imaju ukus izazova.

Tajne guše, jednako kao i žal za mladošću koja se neće vratiti.
Ali, kada prigrlimo zrelost, shvatićemo da se u tom zagrljaju krije spokoj čiji sjaj obasjava vreme pred nama.

2. „Vreme divljih orhideja“, Nikol Foseler

Ostrvo rajske lepote. Mlada žena, neukrotiva poput divlje orhideje.
I ljubav, burna i moćna poput okeana.

Godina je 1840. Singapur, kapija bogate Azije, magnet je za brodove i ljude iz celog sveta. Prošlo je tek dvadesetak godina od njegovog osnivanja.

Tu živi Džordžina, posle majčine smrti uglavnom je prepuštena sama sebi. U bujnom i raskošnom vrtu kraj mora devojčica očiju boje ljubičice može slobodno da luta i nakratko zaboravi na svoju usamljenost.
Jednog dana Džordžina u vrtu pronalazi povređenog dečaka: Rahardža iz naroda Oranglauta, „morskih ljudi“.

Voljom sudbine putevi im se tokom decenija neprestano ukrštaju, a ova zabranjena ljubav menja njihove, ali i živote njihovih bližnjih…

Ova knjiga odiše hrabrošću i čita se u dahu. Ona dokazuje da korak sa životom nije izgubljen ukoliko se ne predamo.Za one koji to spoznaju, budućnost je u svakom trenutku otvorena knjiga prepuna iznenađenja.

[wonderplugin_slider id=95]

 

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Despotovo blago“, Tatjana Đurić

U petnaestom veku, nakon smrti Despota Stefana Lazarevića, neki je ukrao Despotovo blago. Nakon šest vekova, mlada Ključarka Vesna i njena verna družina-zmajica Pratilja, zmaj Zarija, drug Ognjen, brat Aleksa, Lesnik… ali i novi prijatelji-patuljci koji žive u napuštenim hodnicima rudnika Rembas, Muma Paduri-Velika Majka i vile prašume Vilantovača, uklate sestre Planinka i Zlatinka kreću u potragu za blagom.
Uz pomoć starosrpske i vlaške magije, vraćaju Vesnu u prošlost.

Ali tamo nju čeka veliko iznanađenje. Blago nije ukradeno, već –skriveno da bi se sačuvalo. A Vesna će, u susretu sa svojim starim znancem, u tim divnim predelima srednjovekovne Manasije, otkriti da reč „blago“nisu samo zlatnici…

To je nova avantura starih drugara iz romana „Zmajevito vreme“.

2. „Neko te posmatra“, Oliver Ušman

Život petnaestogodišnjeg Denisa vrlo je predvidljiv: neprestano igra igrice, u školi redovno doživljava neprijatnosti, drugovi mu se podsmevaju, kod kuće se stalno raspravlja s majkom, a uz to je i zaljubljen u Laru.
Kad preko noći nestane dečak iz susednog solitera, počinje Denisova avantura koja mu potpuno menja svakodnevicu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here