Predstavljeno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

U Tehničkoj školi 9. maj Bačka Palanka

374

Vladimir Nikić, član organizacionog tima takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je 17. aprila u Tehničkoj školi „9. maj“, pred pedesetak zainteresovanih, predstavio takmičenje koje se održava 15. godinu za redom.


– Nacionalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju Ministarstvo prosvete i nauke i tehnološkog razvoja realizuje sa Fakultetom tehničkih nauka, Tehnološko – metalurškim fakultetom, Privrednom komorom Srbije i RTS-om. Cilj takmičenja je da postojećim inovatorima i onima koji planiraju da to budu, pomogne da svoje inovacije pripreme i osnaže, kako bi bile što jače na tržištu.

Vladimir Nikić

– Ovom prilikom pričali smo i o kategoriji studentskih i srednjoškolskih inovatorskih ideja, gde smo praktično odgovarali na pitanja učenika i objašnjavali na koji način mogu da se uključe u takmičenje i kako ovo takmičenje može da pomogne u nekom budućem uključivanju u biznis.

– Bačka Palanka je sredina, gde se dugi niz godina neguje inovativnost, a  saradnja sa udruženjem pronalazača iz Čelareva je veoma dobra i imali smo dosta njihovih takmičara proteklih godina. Prošle godine finalisti takmičenja su bili iz ove škole, naprosto je zadovoljstvo kada vidite da u nekoj sredini postoje pojedinci i organizacije koji neguju inovativnost i preduzetništvo, jer je to preduslov za pronalazaštvo.

– Otežavajuća okolnost naših inovatora je što nemamo pristup velikim fondovima, a izrada prototipa izuma zahteva velika sredstva, a bez prototipa ne možete pred ozbiljne investitore. Za 15 godina otkad ovo takmičenje postoji, preko 8.000 inovatora u preko 2.500 timova je prošlo kroz takmičenje.

Imamo u Srbiji armijuljudi koji se bave razvojem inovacija. Utisak je organizacionog tima da mi iz godine u godinu imamo sve jača finalna takmičenja. Pored pojedinaca, i kompanije se sve više pojavljuju sa svojim inovacijama.

Prijava za takmičenje se završava 30. aprila i podrazumeva popunjavanje elektronskog formulara koji se nalazi na sajtu www.inovacije.gov.rs

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here