Pekar zamesio zasad oraha kao prihod pride

1637

BOĐANI: Pekarstvo i orasi nemaju dodirnih tačaka, ali je pekar Nebojša Alavanja (29) iz Bođana odlučio da spoji ta dva posla.

U Bođanima i u susednim selima Vajskoj i Plavni, u opštini Bač, svakodnevno iz njegove pekare izađe 500–600 vekni hleba i više stotina komada suvog peciva. Alavanja je pekarstvo preuzeo od oca pa za proizvodnju hleba ima mašine. Pošto ne planira da se u pekarstvu širi jer za to nema uslove u nerazvijenoj sredini, iako prehrambeni tehničar, odlučio je da podizanjem zasada oraha za porodicu obezbedi dodatni izvor prihoda.

Sadnice oraha Nebojše Alavanja

Bolje mi je da još nešto dodatno radim u svom selu nego da idem u inostranstvo radi veće zarade, veli Alavanja. Kako dodaje, ima hektar zemlje i želeo je da je iskoristi, jer je malo novca dobijao za arendu.

Dosta sam čitao na internetu i u dogovoru sa suprugom odlučio sam da dodatni prihod porodici budu orasi. Sorta oraha čendler je nova kod nas, 270 sadnica kupio je Alavanja u Turskoj i, kako kaže, pošto je lane registrovao gazdinstvo, konkurisaće kod Pokrajinskog sekretarijata za poljopprivredu za vraćanje novca uloženog u sadnice, kaže naš sagovornik.

Nebojša Alavanja (Foto: Filip Bakić)

Orasi rađaju u prvoj godini, ali Alavanja napominje da se rod, po savetima stručnjaka, ne uzima četiri godine, već za to vreme svake godine treba kidati zaperke, kako bi hranjive materije ostajale i razvijale stablo. Orasi čendler se sade, napominje, na rastojanju sedam puta pet metara, dok se domaće sorte oraha sade na rastojanju deset puta deset metara pa i većem, jedanaest puta jedanaest metara Pun rod stabla će postići posle osme godine, najkasnije devete, i na svakom drvetu oraha treba da bude od 20 do 30 kilograma.

Ako bude po stablu 15–20 kilograma i orasi u ljusci, kao sada, budu koštali na veliko tri evra, biću zadovoljan, kaže Nebojša Alavanja.

Doduše, umesto oraha hteo je prvo da sadi lešnik, ali se pribojavao da s lešnikom ne bude kao s malinama, da ima malu cenu, jer sada sve više ljudi sadi lešnike.

Došao sam do zaključka da se više novca može dobiti od oraha. Pre nego što sam stabla posadio, uradio sam analizu zemljišta i dobio savet da bacim stajsko i veštačko đubrivo, kaže Nebojša, i naglašava da je zemlja peskovita, što je za razvoj korena oraha dobro.

Uz to, gajenje oraha nije zahtevan posao, ali je bitno da se voćka navodnjava, i zato će odmah postaviti zalivni sistem.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here