Fabrici vode u Despotovu treba novi bunar

907

DESPOTOVO: Nije ništa novo da meštani pojedinih sela u bačkopalanačkoj opštini imaju problem sa kvalitet vode za piće iz seoskih vodovoda, ali u Despotovu, selu sa preko 1.500 stanovnika, nekadašnjem Sentivanu, imaju problem sa malom proizvodnjom iz postojećeg bunara.


Ovde očekuju od opštine da reši problem, kao što je sasvim izvesno da će sredinom godine početi i gradnja toliko potrebne fiskulturne sale u selu.

– Tačno je da je u Despotovu jedan od većih problema nedostatak zdrave pijaće vode – kaže za medije Zlatko Oliver, predsednik Saveta Mesne zajednice.

– Fabrika vode koja je pre par godina puštena u rad nije u mogućnosti da zadovolji potrebe stanovništva za zdravom pijaćom vodom. Razlog je u malom kapacitetu bunara koji je pušten u eksploataciju još 1971. godine. Dobili smo obećanje da će nam narednim rebalansom opštinskog budžeta Bačke Palanke biti opredeljno nešto više od 15 miliona dinara za ove namene. Jer, za sada većina meštana zdravom pijaćom vodom snabdeva se iz cisterni.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Meštani ovog lepog sela uglavnom se bave povrtarstvom i ratarstvom. Vele da mogu da se pohvale i činjenicom što u njihovom selu uspešno radi osam firmi, a u svakoj od njih zaposleno je od 15 do 45 radnika. Imaju školu koju pohađa 170 đaka, ali godinama je prisutan problem nedostatka fiskulturne sale. – Sada više nema nikakve dileme, jer će u Despotovu početi izgradnja fiskulturne sale koja će biti u sklopu OŠ „Braća Novakov” – ističe Zlatko Oliver.

– Sala će, pre svega, služiti za nastavu fizičkog vaspitanja, ali i u rekreativne svrhe. Očekujemo da će sredinom juna početi radovi, odnosno izgradnja ovog za nas kapitalnog objekta, U sklopu sale biće i dva kabineta, a pored nje biće izgrađen i otvoreni košarkaški teren.

Rukovodstvo Mesne zajednice priznaje da u selu ima još dosta posla. Pijaca se sada nalazi na neprikladnom mestu, odnosno na Trgu oslobođenja, pa su odlučili da je izmeste u blizinu pravoslavne crkve.

Ovde kažu da zahvaljujući pomoći lokalne samouprave u Despotovu uspešno egzistiraju Fudbalski klub „Bačka”, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Lovačko društvo „Podmladak”, Kulturno umetničko društvo „Logovac” i Karate klub.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here