Održali godišnji koncert

Kulturni klub "Zvono"

978

Kulturni klub „Zvono“ održao je godišnji koncert u subotu 4. maja u Galeriji Kulturnog centra Bačka Palanka. Prostor je bio premali da primi sve ljubitelje kvalitetne muzike, a iskreni aplauz se čuo posle svake izvedene pesme-kompozicije.


Dirigent hora i zastupnica Kulturnog kluba „Zvono“, Đurđina Ristić:

– Prethodnu godinu radili smo na tome da napravimo novi repertoar i da što bolje pripremimo godišnjni koncert. Koncert je trebao biti održan u martu, u mesecu kada smo mi i osnovani, ali je zbog raznih poteškoća, kao što je i dolazak novih članova bez pevačkog iskustva, trebalo podosta vremena da se repertoar pripremi. Dosta su pridoneli prolongiranju koncerta na maj i razni praznici, potom česti nastupi na kulturnim dešavanjima, tako da nismo imali dovoljno vremena da pripremimo novi repertoar.

– U radu u prethodnom periodu treba pomenuti i prijem novih članova, rad na tome da se oni obuče i da budu spremni za koncertiranje i nastup. Novo u našem radu je i instrumentalna muzika, koja je i do sada postojala, ali kao pratnja horu. Sada smo odlučili da uvedemo i instrumentalni deo na koncertu, gledali smo da muzički bude dobro usklađen sa pevačkim delom. Zbog radova na zgradi Muzeja grada, gde bismo trebali dobiti svoju prostoriju, trenutno probe održavamo u PU „Mladost“ (posebna zahvalnost direktoru ustanove), koja ima jednu izuzetno akustičnu salu, gde je pravo zadovoljstvo pevati, a taj kvalitet sale nam često nedostaje kada nastupamo u prostorima sa upitnom akustikom.

[wonderplugin_slider id=95]

 

– Izbegavam da hor nastupi pred mikrofonom, dosta često mu je opseg sužen, balans mu nije kako treba, a sve to na uštrb kvaliteta zvuka koji čuje posetilac. Za sada ne planiramo snimanje CD-a jer imamo ograničen budžet, koji se sastoji od simbolične članarine, nikakve donacije nemamo, a snimanje nosača zvuka ipak iziskuje podosta sredstava.

– Na minulom godišnjem koncertu u repertoar sam uvrstila pesme koje nisu bile previše eksploatisene do sada, a pevači ih vrlo rado pevaju. Koncert smo nazvali „Muzička razglednica“ jer je ideja bila da pesme budu iz različitih zemalja, otpevane na različitim jezicima. Većinu aranžmana za pesme pišem ja, prilagođavam ih mogućnostima pevača, jer u horu imam samo tri glasa, sopran, alt i tenor.

Instrumentalni deo su izvodili Milan Čulić na klarinetu i Oliver Sabo na bas gitari, kao i moja malenkost na klavijaturama i harmonici. Mi iz „Zvona“ smo jako zadovoljni prijemom kod publike. Kao što smo mogli čuti, u horu Kulturnog kluba „Zvono“ su potrebni bas glasovi, tako da je upućen apel svima koji poseduju tu boju glasa, a smatraju da lepo pevaju, da dođu u „Zvono“ i kontaktiraju dirigenta Đurđinu Ristić i da se oprobaju u horskom pevanju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here