Porodici Filipović iz Ratkova potrebna pomoć

4833

Članovi Humanitarne organizacije Srbi za Srbe sredinom aprila posetili su porodicu Filipović iz sela Ratkovo u blizini Odžaka. Deda Milovan i baba Dragica i troje unuka Nenad (20), Milovan (14) i Aleksandar (12) članovi su domaćinstva Filipović.


Ova skromna i tiha porodica u srcima nosi veoma tešku životnu priču. Kada je majka Filipovića, kao maloletna bila trudna, Nenadov otac ih je ostavio, pa je nakon njegovog rođenja, dete ostavila na čuvanje dedi Milovanu i baba Dragici. Posle nekoliko godina, majka se udala za drugog čoveka sa kojim je dobila Milovana i Aleksandra.

Na žalost, otac je bio nasilan prema njima i majci, što smo imali priliku da primetimo kod Milovana i Aleksandra gde su posledice još uvek vidljive. Nakon preživljenog pakla, i njih dvojica su došla da žive sa babom i dedom, dok se majka udala ponovo i sada živi u Jagodini gde ima ćerku.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Ipak dečaci i njihovi staratelji u vidu baba Dragice i deda Milovana nisu klonuli duhom i na sve načine pokušavaju da se izvuku iz nezavidne situacije. Žive u staroj kući, pa Filipovići imaju puno problema vezanih za kuću.

Kupatilo im je u jako lošem stanju, plafoni su delom od trske, delom od gipsa. Takođe, i što se tiče pokućstva stvar je slična, sve je jako staro i dotrajalo. Probleme sa krovom i zemljanim podom koji su grizli pacovi rešili su tako što je deda Milovan uzeo kredit da bi popravio krov i promenio pod.

Pre negog vremena imali su velikih problema jer im je struja bila isključena pa su koristeći sveće slučajno zapalili sobu i deo štale. Ono što nam je bilo interesantno da vidimo, sa koliko ljubavi deda Milovan sređuje svoju baštu, koja izgleda kao „pod konac”. U njoj Filipovići gaje povrće i voće, koje je dovoljno za njihove potrebe.

 

U razgovoru sa njima, Filipovići su istakli da bi voleli da prošire kuću, kako bi bilo dovoljno prostora za decu, da srede kupatilo i komplet izolaciju, da se štala ponovo renovira kako bi mogli da čuvaju živinu, da se deci obezbede novi kreveti, da se plafon sredi, da se postavi nova stolarija, kuhinjski elementi itd.

Njihove želje i nadanja jednoga dana mogu postati realnost, ali da bi se to dogodilo potrebna nam je pomoć svih naših donatora. Pozivamo vas da se priključite akciji pomoći ovoj veoma napaćenoj porodici, da konačno dobiju ono što su zaslužili – sigurno i normalno detinjstvo u svom renoviranom domu!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here