Nove deponije u 14 opština – Bački Petrovac na spisku

442

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je spisak od 14 opština koje ispunjavaju uslove za izradu projekata sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih gradskih ili opštinskih deponija – smetlišta.

Na spisku, koji je deo odluke Ministartsva, su jedan grad – Leskovac, i 13 opština: Blace, Ljig, Vrnjačka Banja, Irig, Merošina, Ćuprija, Ražanj, Zrenjanin, Bački Petrovac, Gadžin Han, Žabalj, Lapovo i Šid.

Konkurs za izbor lokalnih samouprava ministarstvo je raspisalo 20. februara, a onda je sredinom marta objavilo preliminarni spisak opština i gradova koje ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom. Na toj preliminarnoj listi je bilo 32 opštine i grada.

Prilikom izbora lokalnih samouprava u obzir je uzet i stepen razvijenosti opštine ili grada u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu, kao i stepen ugroženosti životne sredine i direktnog uticaja projekta na ostvarivanje prioriteta utvrđenih strateškim dokumentima i planovima.

Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu u okviru razdela 25 Program 0406 – Integrisano upravljanje otpadom, otpadnim vodama, hemikalijama i biocidnim proizvodima, obezbedilo finansijska sredstva za izradu projekata sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih gradskih (opštinskih) smetlišta, stoji u saopštenju, ali nije navedeno o kojoj sumi je reč.

Izrada projekta sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih deponija obuhvata projektno-tehničku dokumentaciju izrađenu u skladu sa propisima.

Na konkurs su mogle da se prijave lokalne samouprave koje nemaju dugove po osnovu dospelih obaveza za javne prihode, koje nisu dobile sredstva za iste namene iz budžeta ili drugih izvora finansiranja, kao i one koje su pripremile Plan prilagođavanja postrojenja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here