Kako su šahisti Hercegovca osvojili Kup Vojvodine?

506

Pobednik Finala kupa Vojvodine za 2019. godinu je ekipa ŠK „Hercegovac“ iz Gajdobre sa 11 meč bodova i 11,5 poena.


Titulu najbolje ekipe u Vojvodini Gajdobranima su doneli Nebojša Pavkov, Dragan Čiča, Zoran M. Popović, Nedeljko Pecelj, Aleksandar Dukić i Strahinja Đurnić. „Hercegovac“ je tri meča rešio u svoju korist, a dva odigrao nerešeno i tako pretekao prvog favorita po rejtingu, ekipu ŠK „Svetozar Gligorić“ iz Pančeva. Sve je odlučeno praktično već u drugom kolu kada je „Hercegovac“ direktni okršaj sa Pančevcima rešio u svoju korist rezultatom 2,5:1,5. Usledili su nerešeni mečevi protiv ekipa ŠK Stare Pazove i ŠK „Bata Ćosić“ iz Opova, kao i pobeda u poslednjem kolu protiv ekipe ŠK „Sremac“ iz Vojke.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Iako po rejtingu znatno jača, ekipa ŠK „Svetozar Gligorić“ u sastavu: intermajstor Ivan Šarenac, intermajstor Miloš Lapčević, FIDE majstor Vladimir V. Kostić, FIDE majstor Branimir Kostić, FIDE majstor Konstantin Orlov, i Stefan Vulović morala je da se zadovolji drugim mestom sa 10 meč bodova i 12,5 poena. Treće mesto su sa devet meč bodova podelile tri ekipe: Stara Pazova, „Bata Ćosić“ iz Opova i Temerin, ali je bronza ipak pripala Staroj Pazovi zbog većeg broja poena. U ekipi Stare Pazove posebno se istakao njihov vodeći igrač intermajstor Branko Stanojević, koji je osvojio četiri poena iz pet partija (tri pobede i dva remija), a neizostavan doprinos osvajanju bronzane medalje dali su i Milan Skoko, Đorđe Kovačević i Dragan Budimir. Treba još istaći da su, pored pobednika Kupa, jedine dve neporažene ekipe upravo Stara Pazova i „Bata Ćosić“ iz Opova.

Finale kupa Vojvodine održano je u Kovačici od 3. do 5. maja, a učestvovalo je 15 ekipa iz cele Vojvodine. Igralo se na četiri table, pet kola po Švajcarskom sistemu parovanja. Tempo igre bio je 90 minuta za celu partiju, sa bonifikacijom od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Sudije turnira Dragoljub i Pera Racić nisu imali težak zadatak, jer su nadmetanja bila viteška, a igrači maksimalno korektni.

Nagrade najuspešnijima na zatvaranju Kupa uručio je predsednik Šahovskog saveza Vojvodine Zoran Stanimirović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here