LED sijalice su zaista opasne po zdravlje – sada je to i dokazano

Neophodno je limitirati izlaganje organizma ovakvoj svetlosti inače ste u velikoj opasnosti

4090

Francuska zdravstvena organizacija je upozorila da je plavo svetlo iz LED sijalica opasno po vaše zdravlje. Dokazano je da ono oštećuje mrežnjaču i da remeti ritam sna. Evo o čemu se tačno radi.


Studija koju je sprovela Francuska organizacija za hranu i životnu sredinu „ANSES“ je potvrdila sumnju koja već dugo traje u svetu. Svako ko se dugo izlaže LED osvetljenju rizikuje da izgubi i do poslednje ćelije mrežnjače, što vodi smanjenju oštrine vida.

Kako se možemo zaštititi od ovog opasnog osvetljenja?

Pre svega, neophodno je limitirati izlaganje organizma ovakvoj svetlosti.

Francuska zdravstvena organizacija je preporučila da se izmene prethodna ograničanja izlaganja tela LED sijalicama i njihovoj plavoj svetlosti.

U izveštaju stoji da je neophodno napraviti razliku između kratkotrajnog a intenzivnog izlaganja ovakvom svetlu i onog dugotrajnog a manje intenzivnog. Iako je kratkotrajna upotreba LED svetla preporučljivija i ona može da bude uzrok starenju tkiva i pogoršati stanje rožnjače.

Uklanjanje LED osvetljenja postalo je gotovo nemoguće. Koristi se i za kućnu i za uličnu rasvetu, u kancelarijama, velikim industrijskim pogonima, pa čak i u farovima automobila, baterijskim lampama i igračkama.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Da li su i smart telefoni opasni?

Led ekrani za mobilne telefone, tablete i laptop računare ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudskog organizma. „ANSES“ tvrdi da je jačina njihovog svetla jako mala u odnosu na druge tipove osvetljenja.

Ipak, ovakvi uređaji svojim zračenjem mogu da ometaju normalan ritam spavanja, da izazovu kardiovaskularne bolesti, pa i neke vrste rakova.

Treperenje ovog svetla može da izazove glavobolje i zamor.

Deca i adolescenti su posebno pogođeni jer njihova sočiva nisu u potpunosti razvijena.

Kako da se zaštitimo?

Dobra vest je da nisu sve LED sijalice jednako opasne. Naime, one koje proizvode toplo belo svetlo ne izazivaju pomenuta oštećenja.

Postoji tri načina da spasite svoje zdravlje kada su LED sijalice u pitanju.

– Kupujte samo one koje zrače toplo belim svetlom.

– Pre odlaska u krevet ne bi trebalo da koristite pametne telefone, tablete i laptopove.

– Postoje i filteri za zaštitu od plavog svetla.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here