Keramistika i grnčarstvo prepoznati u našoj sredini

Udruženje „Keramistika“

728

Naša sugrađanka, Ina Bulić, godinama se bavi izradom ukrasnih i upotrebnih predmeta od keramike. Taj prastari zanat, kao i grnčarstvo, svojim pregalaštvom digla je na jedan zavidan, u Bačkoj Palanci neviđeni nivo.


To je prepoznala i lokalna samouprava, tako da je gospođa Bulić za svoje projekte i ove godine dobila sredstva na konkursu opštine. Na minulom prolećnom „Đinđuveraju“, održanom 11. maja, razgovarali smo sa Inom Bulić, tema – grnčarstvo i keramistika.

– Na „Đinđuveraju“ imam radionicu za popravku nakita, jer se pojavila kao potreba – kaže gospođa Bulić. – Mnoge žene imaju oštećen nakit, bižuteriju koju ne koriste, a ja to popravljam. Na opštinskom konkursu sam dobila sredstva, pošto maksimalno podržavam sve manifestacije, a držim i radionice, obuku za upoznavanje i rad sa keramikom za decu.

– Planiram to da uradim na svim predstojećim manifestacijama u Bačkoj Palanci i projekat je podržan od strane SO, na čemu im se ja zahvaljujem. Udruženje „Keramistika“ se bavi grnčarijom i keramistikom, održava taj stari zanat i sve aktivnosti su nam usmerene u tom pravcu.

– Ovog leta, pored već napomenute aktivnosti, nastavljamo projekat „Robinzoni“, ove godine drugi po redu. Deca, kada se završi školska godina, sa nama počinju aktivnosti u prirodi. Cilj je da omladinu izvedemo iz stana u prirodu i odvojimo od kompjutera, da nauče ponašanje u prirodi, kako da potpale vatru, da love ribu, da naprave neke alate od koristi. Edukujemo ih kako se ponašati u prirodi, kako čuvati životnu okolinu, sve u svemu, korisno provođenje raspusta i druženje.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– Prošle godine sam počela saradnju sa organizacijom slepih i slabovidih osoba u opštini Bačka Palanka, koju je takođe ove godine podržala lokalna samouprava. Na tim radionicama radimo sa glinom, sa keramikom, jer smatram da ova kategorija ljudi može da radi i napravi lepe produkte, a taj rad dodatno razvija njihov osećaj, jer njihove mogućnosti nisu u tolikoj meri ograničene. Oni mogu preko keramike da prenesu svoju poruku, kroz Brajevo pismo.

– Sve ove aktivnosti su predviđene za leto i jesen, tako da završavamo aktivnosti na projektima u novembru. Naše udruženje se trudi maksimalno da bude prisutno na manifestacijama, da pomogne našem gradu, a samouprava nas u tome podržava. Ina Bulić je već bila poznata po ovim svojim aktivnostima i pre nego što se doselila u Bačku Palanku i prihvaćena je u našem gradu. Bavljenje keramikom i grnčarstvom deluje blagotvorno na raspoloženje i možda bi trebalo kao izborni predmet da se uvede i u škole i u neke ustanove –mišljenje je naše sagovornice, ali i naše.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here