Da nema porodice, bila bi prazna kuća…

Predškolska ustanova „Mladost“

1512
Vrtić Bambi

…reklo je jedno dete iz PU „Mladost“ povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice.


A vrtić-kuća „Bambi“ bila je puna tog 15. maja i dece i roditelja. Manifestaciju je otvorio direktor ustanove Goran Šatara. Na početku programa, dečica su svojom igrom, recitacijom i pesmom dokazala, da je BEZ NjIH svaka kuća prazna.

Jedna od organizatorki obeležavanja Međunarodnog dana porodice u ustanovi, Verica Mernjik, koordinator tima za promovisanje je rekla da je ove godine prvi put obeležen Svetski dan porodice u ovoj ustanovi.

– Raspisali smo konkurs na temu „Moja porodica“ na koji su se vaspitači odazvali u velikom broju i poslali radove svoje dece. Komisija je izabrala devet najboljih, po tri u svakoj uzrasnoj kategoriji, od 3 do 4 godine, od 4 do 5,5 i od 5,5 godina do polaska u školu. Vaspitači su istovremeno beležili izjave dece na pitanje „Šta je to porodica?“.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– U organizaciji ovog obeležavanja nam je pomogla Komisija za populacionu politiku SO Bačka Palanka, koja je dala sredstva za iznajmljivanje bilborda, na kojem smo istakli tri prvonagrađena rada i najzanimljivije izjave dece.

U svečanom programu su učestvovala deca iz vrtića „Bambi“, četiri grupe, prigodnim recitacijama i muzičkim koreografijama na temu porodice i tradicije. Deca, autori nagrađenih crteža su dobila zahvalnicu i nagradu koje je obezbedila PU „Mladost“.

Julka Čabrilo, saradnica za zdravstvenu zaštitu u PU „Mladost“, predsednica Udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Južnobačkog regiona:

– Profesorka-doktorka Vesna Dimitrijević Srećković radi u KBC u Beogradu i profesorka je na Medicinskom fakultetu i godinama se bavi problemom pravilne ishrane, odnosno mediteranskom ishranom koja je vrlo bitna za prevenciju metaboličkih bolesti, koje danas uzimaju maha. Pozvali smo je u saradnji sa PU „Mladost“ i direktorom, da održi predavanje o jačanju zdravlja porodice i o usvajanju zdravih stilova života.

– Doktorka je napomenula koje sve bolesti možemo da dobijemo, a sa promenom načina života i ishrane, kao i sa više kretanja možemo poboljšati naše, ali i zdravlje dece. Sve manje se jede kuvana hrana, porodica sve manje vremena provodi za stolom u obedovanju, jedemo iz tacni, na brzinu. Trebalo bi u ishranu sve više uvrstiti ribu i maslinovo ulje, što su odlike mediteranske ishrane.

Roditelji su sa decom, pored obeležavanja Svetskog dana porodice, pažljivo odslušali ovo predavanje.

Našu priču završićemo još jednim mišljenjem dece: „Najviše se u porodici brine mama o svojoj deci, a kad deca porastu, ona brinu o svojim roditeljima.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here