Predlog da se eutanazija legalizuje u Građanskom zakoniku

471

Predlog za legalizaciju eutanazije u Srbiji naći će se u nacrtu Građanskog zakonika, piše „Politika“.


Posle dve godine rasprave, vladina komisija za izradu ovog zakonika odlučila je da u poslednjoj verziji prednacrta propiše odredbu o mogućnosti da oboleli od teških i neizlečivih bolesti završe život na dostojanstven način, svojom odlukom ili uz saglasnost svojih najbližih, navodi beogradski list.

„Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi. Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost“, navodi se u članu 86 prednacrta Građanskog zakonika.

Najavljeno je, kako dodaje „Politika“, da će biti donet poseban zakon koji će precizno urediti uslove i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju.

„Politika“ još piše da će legalizacija eutanazije dovesti do brisanja ove inkriminacije iz Krivičnog zakonika, ali će, takođe, biti potrebno da se drugačije predvidi krivična odgovornost za slučajeve zloupotrebe.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Inače, Građanski zakonik je u izradi već 13 godina.

Komisiju za izradu Građanskog zakonika, koja broji 13 članova, obrazovala je još vlada Vojislava Koštunice 16. novembra 2006. godine, sa zadatkom da kodifikuje građansko pravo i izradi tekst Građanskog zakonika. Odlukom je predviđeno da je komisija dužna da Ministarstvu pravde dostavi tekst Građanskog zakonika u roku od godinu dana. Međutim, narednog dana, 17. novembra, ova rečenica je izbrisana i nije predviđen bilo kakav rok završetka.

Sastav komisije se menjao tokom godina. U prvi mah činili su je univerzitetski profesori prava, jedan tadašnji ministar i nekoliko advokata. Prema ranijim podacima, iznosi mesečnih nadoknada članovima Komisije menjani su nekoliko puta. Tako je u martu 2007. na račun članova komisije mesečno stizalo 87.216 dinara, dok je predsednik zarađivao 98.118 dinara. Kada je počela svetska ekonomska kriza, nadoknade su im umanjene, da bi od aprila 2011. godine opet porasle

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here