Ergela i restoran u novom ruhu

Mesna zajednica Karađorđevo

2640

Karađorđevo je van svake sumnje selo, koje je po mnogo čemu različito u odnosu na druga sela u bačkopalanačkoj opštini, ali i šire.


Žitelji ovog sela svoje živote i svoju sudbinu, vezali su uz sadašnju Vojnu ustanovu „Morović“, pogon „Karađorđevo“, ranije Vojnu ustanovu „Karađorđevo“.

Njihov život i životi njihovih porodica, umnogome su zavisili od ove ustanove u kojoj su radile tri – četiri generacije Karađorđevljana.

Po poslednjem popisu, na području Mesne zajednice Karađorđevo bilo je nastanjeno oko 900 žitelja. Naselju Karađorđevo, pripada i nekoliko manjih uslovno rečeno urbanih celina, Gornji Majur, Telep, Novi i Donji Majur.

– Prema planu koji je dostavljen nadležnoj službi u lokalnoj samoupravi, u grupu prioriteta koje bi trebalo uraditi našlo se presvlačenje kolovoza u ulicama Nikole Tesle, Desanke Maksimović i Vuka Karadžića – kaže Nebojša Zlatanović, predsednik Saveta MZ Karađorđevo.

– Pored toga u planu se nalazi obnavljanje dva sportska terena, i dela trotoarske staze u Ulici Kralja Petra Prvog do ulice Ive Andrića. Jedan od prioriteta, na osnovu plana koji je dostavljen lokalnoj samoupravi je i izgradnja parkinga kod mesnog groblja, autobuskih stajališta na Novom Majuru i Telepu, zatim betoniranje – asfaltiranje dela trotoarske staze u blizini naselja Gornji Majur. U pomenutom planu je i asfaltiranje dela puta od Nove Građevine do Lamela, koje se nalaze prema Mladenovu.

U Karađorđevu ističu, da bi trebalo rešiti i problem glavne raskrsnice na putu za Mladenovo u blizini benzinske pumpe. Zbog velike frekvencije pešaka, posebno školske dece, bilo bi potrebno trepćućom signalizacijom rešiti problem prelaska ove raskrsnice. Pored toga, trebalo bi postaviti i info table, kante za smeće, kako zbog samih stanovnika Karađorđeva, tako i zbog turista koji tokom cele godine dolaze u ovo mesto.

Nakon preuzimanja nadležnosti od „Komunalprojekta“, higijena u selu se popravila, a stari kontejneri, na većini mesta zamenjeni su novim. Kontejneri se prazne dva puta nedeljno. Izražen je jedino problem nedostatka kontejnera za kabasto smeće. Divlja deponija koja se nalazila prema Dunavu je sanirana, ali se pojavio problem divlje deponije kod toplane, koja bi trebala biti uklonjena.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– Održavanje javne rasvete je dobro. Međutim, postoji potreba zamene drvenih bandera na kojima se nalaze sijalična mesta – novim, prema naselju Donji Majur. Kada je u pitanju, vodosnabdevanje ono se odvija bez većih problema. Vodovodne instalacije se relativno dobro održavaju, a od nedavno su u delu naselja „Lamele“, postavljeni vodomeri. Devedeset odsto naselja priključeno je na kanlizacionu mrežu, ali postoji određeni problem koji je vezan za pumpnu stanicu koja je locirana u delu atara prema Dunavu. Naime, pumpna stanica ima malu propusnu moć tako da ne može da primi sve otpadne vode koje se u nju slivaju – ističe Zlatanović.

Zelene površine na groblju u Karađorđevu se ne kose redovno, a postoji i potreba za njegovim ograđivanjem. Problem predstavljaju i termini sahrana, koji nisu prilagođeni onima koji su u radnom odnosu, pa neretko oni nisu u mogućnosti da prisustvuju ispraćaju posmatrnih ostataka preminulog do večne kuće.

Psi lutalice koji se kao i u ostalim, mogu sresti u ovom mestu, ne predstavljaju veći problem, s obzirom, da radnici iz prihvatilišta u Novoj Gajdobri, dolaze na svaki poziv.

Kao retko kojem mestu u bačkopalanačkoj opštini, u Karađorđevu se nalazi veoma mnogo zelenih i parkovskih površina. Održavanje ovih površina se odvija otežano. Jedan od razloga je, što ovo selo nema komunalnog radnika, koji bi se između ostalog, i o tome brinuo.

Stvoreni uslovi za bolji rad

Tokom protekle godine uKarađorđevu je obavljeno renoviranje zgrade ergele i njenih pratećih objekata. Osim toga, novom podlogom obnovljen je asfalt ispred restorana. U ove poslove, novčana sredstva je uložilo Ministarstvo Vojske Srbije. Renoviranjem eregele i restorana, stvoreni su uslovi da ergela, koja je na neki način zaštitni znak Karađorđeva, radi još bolje i kvalitetnije, a da restoran služi svojoj svrsi koju je zbog ranije dotrajalosti već bio izgubio.

Dvanaest školaraca

Osnovnu školu „Branko Ćopić“ Mladenovo, odeljenje Karađorđevo (četiri razreda), pohađa dvanaest učenika. U dečjem vrtiću svoje mesato našlo je osamnaestoro dece. Jedan broj dece u vrtiću je iz susednog Mladenova, koje nema adekvtan objekat za smeštaj dece ovog uzrasta.

Selo bez proizvodne hale

Svojevremeno je došlo do određene transformacije unutra Vojske Srbije, što je uslovilo da veći broj radnika iz Karađorđeva, ostane bez posla. Ranije su u ovo selo dolazili radnici iz susednih mesta, Mladenova, Obrovca, Bačke Palanke, a danas su žitelji ovog sela, prinuđeni da idu u druga mesta da rade, ili su nezaposleni.

Problem nezaposlenosti je veoma izražen, a bar delom bi bio rešen otvaranjem jednog proizvodnog pogona, za čim postoji preka potreba. Međutim, u Karađorđevu nikada ranije nije izgrađena ni jedna proizvodna hala, što je u ovom trenutku dodatni problem.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here