Održani besplatni preventivni lekarski pregledi

U bačkopalanačkom Domu zdravlja

629

Ministarstvo zdravlja organizovalo je širom Srbije besplatne lekarske preglede građana. Akcija besplatnih lekarskih pregleda sprovedena je u 178 domova zdravlja, opštih bolnica i zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji, a pregled su obavile 72.132 osobe.


Pre nedeljnog pregleda u bačkopalanačkom Domu zdravlja, pregled poput ovog, obavljen je 7. aprila, kada je povodom Svetskog dana zdravlja, pregledano 98 osoba. Tokom akcije održane 26. maja, pregledane su 53 osobe. Šesnaestog marta ove godine, u bačkopalanačkom Domu zdravlja besplatne ORL preglede obavilo je 14 građana, a istom pregledu dve nedelje kasnije podvrglo se 17 osoba.

Zbog svoje specifičnosti, ovi pregledi su zakazivani. Sve pomenute  preglede građani su mogli da ih obave samo uz ličnu kartu.

[wonderplugin_slider id=136]

 

– Četrnaestu po redu akciju besplatnih preventivnih pregleda održanu 26. maja, baš kao i prethodne, protekla je u organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Cilj ove, baš kao i prethodnih preventivnih akcija je dijagnostikovanje bolesti. Pacijenti su pregledani besplatno, bez knjižice i bez zakazivanja u vreme od od 8 do 16 časova. Preglede je obavilo 23.790 građana naše zemlje.

– U bačkopalanačkom Domu zdravlja, besplatne lekarske preglede obavilo je pedeset i troje naših sugrađana. Tokom ovih pregleda pacijentima je meren nivo šećera u krvi kao i krvni pritisak, a mogli su da obave EKG i fizikalni pregled. U deset odsto slučajeva, utvrđeni su pozitivni nalazi, pa su oni kod kojih su oni konstatovani, upućeni kod izabranog lekara, da se definiše dijagnostika nađenog stanja. Svakako, da i ovom prilikom treba reći, da je preventiva osnov svakog uspešnog društva, koje je između ostalog zasnovano na zdravlju njegovih ljudi.

– Ministarstvo zdravlja je to dobro prepoznalo, i upravo iz tog razloga je pokrenulo akciju besplatnih lekarskih preventivnih pregleda – istakao je za Nedeljne novine dr Goran Stupar, direktor Doma zdravlja u Bačkoj Palanci.

Istaknimo na kraju, da Ministarstvo zdravlja planira nove besplatne  preventivne lekarske preglede, o čemu će građani putem sredstava javnog informisanja biti pravovremeno informisani.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here