U EU 12 odsto uvezenog piva ima slad iz Bačke Palanke

962

BAČKA PALANKA: Proizvodnja piva u Srbiji je prošle godine porasla u odnosu na 2017. godinu i iznosila je oko 5,5 miliona hektolitra, izjavio je predsednik Udruženja pivara Srbije Vladimir Vava.


Prema njegovim rečima, automatski je porasla i potrošnja piva po glavi stanovnika, koja iznosi 65 litara, što Srbiju u Evropi svrstava u srednju kategoriju po potrošnji piva.

Kako je naveo, u Danskoj je potrošnja piva po glavi stanovnika 62 litara, dok je u Engleskoj 67 litara.

„Lokalne nabavke su svakodnevna praksa u pivarstvu u Srbiji, što potvrđuje podatak da u proseku više od 80 ukupnih nabavki članica Udruženja pivara Srbije se obavlja u zemlji. Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima, čak 96 odsto ječmenog slada u vrednosti od 17,6 miliona evra se nabavlja u Srbiji“, rekao je Vava novinarima u Bačkoj Palanci, gde su obišli sladaru „Sufle Srbija“.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući kvalitetu domaće sirovine i najviših standarda proizvodnje, pivo koje se proizvodi u Srbiji vrhunskog je kvaliteta i a 12 odsto uvezenog piva u EU sadrži slad iz Srbije.

Ističe da je prema zvaničnim podacima agenicje EUROSTAT, srpsko pivo na drugom mestu uvoznih piva.

Vava je kazao da je prošle godine udeo pivarske industrije u budžet Srbije iznosio 236 miliona evra.

[wonderplugin_slider id=117]

 

Generalni direktor sladare „Sufle“ Borislav Aralica rekao je da je ta fabrika jedna od 28 fabrika francuske Sufle grupe, koja je, ističe, najveći svetski proizvođač slada sa godišnjom proizvodnjom od više od dva miliona tona.

Kaže da je kapacitet proizvodnje fabrike u Srbiji 70.000 tona i da je za tu količinu potrebno 90.000 tona ječma domaćih proizvođača.

Aralica je rekao da ta fabrika u Srbiji zapošljava 47 ljudi, a da slad osim za domaće proizvođače piva, izvoze i u Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bugarsku i Grčku.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here