Promocija rekreativnog turizma kroz sportske dane u Baču

373

BAČ: Dve sportsko-rekreativne manifestacije u svrhu promocije turizma u opštini Bač, održaće se ovog meseca – „Triatlon” u nedelju 16. juna i „Ciklo Bač 5”, rekreativna biciklistička trka u nedelju 23. juna.

Ove priredbe Turistička organizacija Bač, kao organizator nazvala je „Sportski dani u Baču – 16. jun i 23. jun”, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare upriličenoj u Turističkoj organizaciji Vojvodine u Novom Sadu.

Meštanin Bača, član novosadskog Triatlon kluba „Dinamik” Davorin Popović, kazao je da će ovogodišnja triatlon trka, kao i lane, biti u Bačkom Novom Selu.

– Mesto se pokazalo kao idealno za održavanje trke, a njegovi stanovnici kao dobri domaćini, pa će se takmičenje od ove godine uvrstiti u zvanični kalendar Srpske triatlon unije i bodovaće se za Kup Srbije – naglasio je Popović. – Plivaće se rukavcem Dunava, potom voziti bicikl do centra Bača i na samom kraju trčaće se nasipom, sve spojeno, jedno za drugim.

Po njegovim rečima nastupiće najbolji takmičari iz naše zemlje i iz regiona, pa će tako žitelji Bačkog Novog Sela biti u prilici da gledaju kadetske, juniorske i seniorske reprezentativce Srbije. Takmičenje će se sastojati iz više trka na različitim dužinama i sa istim redosledom disciplina, kako je to propisano u svetskom triatlonu 1970. godine.

Govoreći o rekreativnoj biciklističkoj vožnji „Ciklo Bač” koja se održava peti put, Branka Mandić iz Turističke organizacije Bač, kazala je da će biciklisti imati dve rute, kraću od 15 kilometara: Bačka tvrđava – Mali Bač – Vajska – jezero Provala , i dužu od 25 kilometara: Bođani – Plavna – Biciklistička staza uz Dunav – Bačko Novo Selo – Reš -hotel „Bela vrba”.

– Rute obuhvataju najatraktivnije lokacije u opštini – srednjovekovnu tvrđavu, gde je start, vožnju podgrađem preko malog mosta pored ostataka turskog kupatila i Franjevačkog samostana, zatim naseljenim mestima Mali Bač i Vajska do jezera Provala -najvećeg kupališta u opštini sa lepo uređenom peščanom plažom, gde će biciklisti moći da se odmore i osveže. Na svim zaustavnim punktovima biće obezbeđena voda –kazala je Branka Mandić.

Podsetila je da se Bač nalazi na Dunavskoj biciklističkoj ruti na koridoru Eurovelo 6, pa je TO Bač, ovu priredbu osmislila u nameri promocije kulturnog nasleđa i Dunava kao prirodnog potencijala za razvoj rekretivnog turizma.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here