Pred žetvu ozimog ječma: U Bačkoj i Sremu od pet do osam tona, u Banatu slabije

494

BAČKA PALANKA: Sudeći po vremenskim prilikama, koje se stabilizuju, ove godine žetva ozimog ječma u pojedinim delovima Vojvodine mogla bi početi posle 15. juna, a glavni posao krenuo bi nekoliko dana kasnije.

Sladara „Soufflet Srbija“ DOO (nov naziv firme – nema više „Maltineks“) u Bačkoj Palanci najveći je otkupljivač ječma i proizvođač pivskog slada u Srbiji jer ga godišnje otkupi oko 90.000 tona i proizvede oko 70.000 tona pivskog slada. Apatinska pivara, „Karlsberg“ i „Hajneken“, koji proizvode 94 odsto piva u Srbiji najveći su kupci slada, a slad proizveden u Srbiji kroz pivo čini i 12 odsto ukupnog izvoza piva u Evropu. Zbog toga je i pivarima važno kakva je godina kada je reč o kvalitetu ječma, osnovne sirovine od koje zavisi i kvalitet slada.

– Godišnje s kooperantima, a preko organizatora proizvodnje, odnosno zadruga, ugovaramo od 16.000 do 20.000 hektara pod ječmom – kaže, direktor sladare u Bačkoj Palanci Borislav Aralica.

– Čak 95 odsto čini ozimi ječam, a on se seje s jeseni i mnogo se bolje pokazao na ovim našim prostorima, dok za jari ječam ovde nisu povoljne klimatske prilike. Opredelili smo se tradicionalno na Vojvodinu i imamo 14 otkupnih mesta, a ovog leta smo u pregovorima da otvorimo i jedno otkupno mesto u Plandištu. I sada svakodnevno iz eksternih silosa dovozimo 7.000 do 9.000 tona ječma mesečno na preradu u fabriku u Bačkoj Palanci, radimo u tri smene, a osim domaćim pivarama, slad delom plasiramo i kupcima u Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj.

Za ovu proizvodnu godinu stručnjaci kažu da je bila karakteristična po tome što je početak vegetacije bio sušan pa su napravljene štete koje je samo delimično popravilo sadašnje vlažno vreme. Dodaju da je ječam zahvalan za ratare jer je to prva kultura koja stiže na naplatu, pre pšenice…

Cena se još krčka

Po dugogodišnjoj praksi, isplata otkupljenog ječma biće prvog četvrtka u julu. Prošle godine cena kilograma ozimog ječma bila je 17,30 dinara (bez PDV-a), a jarog 19,50 dinara (bez PDV-a). Ove godine cena još nije formirana.

Direktor Aralica je naglasio da će ovogodišnja cena biti poznata u toku žetve jer to je osetljiv posao. Cena se, naime, formira posle procene roda ječma u regionu, a to su u ovom slučaju tržišta Rumunije, Bugarske, ali i drugih susednih zemalja.

– Procenjujemo da bi prvi otkosi ozimog ječma mogli pasti oko 15. juna u pojedinim delovima Vojvodine, a da bi glavna žetva krenula posle 20. juna – kaže direktor agronomije Vojislav Bursać, zadužen za sirovine. – Zbog vremenskih prilika od setve do žetve prinosi će u pojedinim delovima biti šaroliki. Procenjujemo da će najmanji prinosi biti u delu Banata, oko četiri tone po hektaru, a u Bačkoj i Sremu očekujemo od pet do osam tona.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here