Posle pruga, lopovi udarili i na dalekovode

Cela sela bez struje

773

SOMBOR: Žitelji Kupusine, malog sela na razmeđu matične opštine Apatin i obližnjeg Sombora ostali su nedavno neprijatno iznenađeni kada su u noćnim satima ostali bez električne energije i to u situaciji bez većih meteo-nepogoda.


Ako im je nestanak struje na nekoliko sati ostavio gorak ukus u ustima, Kupusincima je dodatno „zabibereno“ kada se saznalo da su bez struje ostali zbog drskih lopova koji su pod okriljem mraka isekli i odneli skoro jedan kilometar visokonaponskog kabla sa 20-kilovatnog dalekovoda nadomak sela.

Drskost razbojnika je tim veća, kada se zna da je ovaj dalekovod bio pod naponom, a sami kablovi se nalaze na visini od oko 15 metara, pa za sada ostaje nejasno kako je lopovima uopše pošlo za rukom da izvedu ovu bezobzirnu pljačku, koja je ostavila Kupusinu u mraku dok interventne ekipe ovdašnje „Elektrodistribucije“ nisu preusmerile snabdevanje sa „očerupanih“ dalekovoda u blizini Kupusine na one koji snabdevaju obližnji Bački Monoštor.

Da krađa oko hiljadu metara visokonaponskog kabla, prema prvim procenama vrednosti od oko 20.000 evra, koju somborska policija još uvek istražuje, predstavlja samo nastavak besprizornosti ovdašnjih lopova, očiglednih „lovaca“ na sekundarne sirovine, jasno je i iz iskustava prethodnih godina. Porastom cena sekundarnih sirovina na udaru su se našli čak i nadgrobni spomenici, skulpture u somborskim parkovima, ali najčešća meta je bila i ona najlakša. Naime, lopovi su se posebno ostrvili na neaktivne pružne pravce, sa kojih su, bez razlike, skidane šine, pragovi, telegrafske žice, šliperi…

[wonderplugin_slider id=75]

 

Od znaka tanjirača

Po vrednosti, ali ništa manje zabrinjavajuće i po ljude opasne krađe se dešavaju i na putnim pravcima u okolini Sombora. Saobraćajni znaci nestaju preko noći, da bi se pojavili u obliku „tanjirača“, odnosno metalnih površina za spravljanje jedne vrste roštilja. Do pravog pomora vertikalne saobraćajne signalizacije dolazi u jesen, kada počne i sezona pečenja paprike za ajvar i ostalu zimnicu.

Najomiljenija meta su bili pružni pravci Sombor – Apatin, Apatin fabrika, Sombor -Sonta i Sombor – Riđica, a drski razbojnici nisu prezali da skidaju metalne delove pruga na kojima vozovi još uvek saobraćaju, pa se tako pamti događaj od pre nekoliko godina kada je, mašinovođa bio suočen sa iznenadnim nestankom šina ispred sebe, i samo njegovom prisebnošću sprečen je veći incident i potencijalna katastrofa.

Mada je ovdašnja policija relativno često ulazila u trag ovakvim noćnim „železničarima“, kao po pravilu nešto mlađim ili čak i maloletnim licima, brojne krađe svake godine se nastavljaju, nanoseći nacionalnom železničkom preduzeću desetine miliona šteta. Poznavaoci prilika tvrde da samo uspešnost policije u otkrivanju počinilaca zlodela koje često može da uzrokuje i ozbiljnije posledice i njihovo pravosudno kažnjavanje nije dovoljno da zaustavi ove i slične nasrtaje na javnu imovinu. Valjalo bi, tvrde, pod lupu staviti pre svega one koji se bave otkupom sekundarnih sirovina, koji kao po pravilu ne postavljaju previše pitanja odakle, na primer, dvojici maloletnika dvadesetak voznih šina teških nekoliko tona.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here