Primena vaspitnih naloga i primeri dobre prakse u Bačkoj Palanci

Kako sve izgleda u praksi prisutnima je ispričao Milan Srdić iz Bačke Palanke koji je kao maloletnik počinio krivično delo, prošao kroz realizaciju vaspitnog naloga i naučio lekciju za čitav život

2661
Milan Srdić i Jasna Bonačić

BAČKA PALANKA: Okrugli sto na temu „Promocija realizacije vaspitnih naloga – primeri dobre prakse“ održan je juče (19.06.) u prostorijama Crvenog krsta u Bačkoj Palanci.


Na radionici su govorili Miroslava Šolaja ispred odeljenja za društvene delatnosti Opštine Bačka Palanka, Vera Petrović, Jasmina Bonačić i Tatjana Dakić iz Centra za socijalni rad, Milan Biberdžić iz Policijske stanice Bačka Palanka, kao i Nataša Raičević ispred Centra sa socijalno-preventivne aktivnosti – Grig.

Upravo je zajedničko delovanje svih gore navedenih institucija najvažnije u prevenciji ali i u pomaganju maloletnicima koji su počinili krivično delo. Vaspitni nalozi sprečavaju da deca ulaze u duge sudske postupke, ali da se ipak reaguje i da maloletni delikventi snose odgovornost.

Vaspitni nalozi podrazumevaju savetovanje, radno angažovanje u različitim oblastima delovanja (humanitarni rad, rad u okviru različitih omladinskih organizacija, rad sa ciljem poboljšanja ekologije…).

Miroslava Šolaja iz odeljenja za društvene delatnosti istakla je da su vaspitni nalozi doprineli da se smanji stopa kriminala među mladima, ali da celokupno društvo mora da da doprinos u rešavanju ovog problema.

„Neophodno je da se više firmi uključi u ovaj projekat da bi mladi kroz društveno-koristan rad ispunili zadatke navedene u vaspitnom nalogu. Takođe, cilj ovog načina rada sa maloletnicima je da oni budu socijalno prihvatljivi i da prestane da važi rečenica koju često možemo da čujemo u našem društvu „Jednom prestupnik, uvek prestupnik“, rekla je Šolaja.

Maloletno lice do 14 godina ne podleže krivičnoj odgovornosti. Zakon prepoznaje i različite kategorije – mlađi i stariji maloletnik. Na osnovu toga određuju se i mere koje će izreći sud, a važan deo tog procesa obavlja i Centar za socijalni rad. Direktorka CSR u Bačkoj Palanci Vera Petrović istakla je da je najvažniji cilj vaspitnih naloga izbegavanje negativnih posledica koje sa sobom nosi klasičan krivični postupak.

[wonderplugin_slider id=136]

 

„Kroz vaspitni nalog maloletniku se nameće odgovornost za svoja dela. Kada maloletni počinilac krivičnog dela prihvati odgovornost za ono što je uradio, to je najvažnije za njegov dalji pravilan razvoj“, istakla je Vera Petrović.

A kako sve izgleda u praksi prisutnima je ispričao Milan Srdić iz Bačke Palanke koji je kao maloletnik počinio krivično delo, ali uz podršku roditelja i Centra za socijalni rad prošao kroz realizaciju vaspitnog naloga i naučio lekciju za čitav život.

Jasna Bonačić iz Centra za socijalni rad radila je sa Milanom i pozvala ga da bude deo radionice i ispriča svoje iskustvo. Milan je pristao i sve prisutne iznenadio svojom hrabrošću i spremnošću da o ružnom periodu svog života priča otvoreno.

„Godine 2016. sam upao u loše društvo i sa dva druga, tada takođe maloletna, često smo izlazili u grad jer je bio letnji raspust. Drug je došao na ideju da počnemo sa krađom biciklova. Ni sam ne znam otkud nam takva ideja, ali smo bili bukvalno deca i nismo bili svesni šta radimo i kakve to posledice ima. Tek kada je policija otišla kod druga i pronašla biciklove, pa kad smo svi zavšili u policiji i Centru za socijalni rad, uplašili smo se i postali svesni šta smo ustvari uradili“, priča Milan Srdić.

Kroz čitav proces koji je usledio Milan je imao veliku podršku porodice, ali i Centra za socijalni rad i zajedno su prošli kroz realizaciju vaspitnog naloga koji je podrazumevao 20 sati društveno-korisnog rada u JKP „Komunalprojekt“-u.

Ovaj danas punoletan momak kaže da se kaje zbog svega, a jedan detalj posebno ga je pogodio. Kada je sa mamom došao u CSR saznao je da je jedno od ukradenih biciklova pripadalo čoveku koji je imao operisano srce.

„Došao sam kući posle toga, zatvorio se u sobu i shvatio šta sam uradio i danas me grize savest zbog svega“.

Milan je završio školu, zaposlen je, a mladima poručuje da se klone lošeg društva i obavezno uvek slušaju svoje roditelje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here