Опште препоруке за сунчање

Превенција појаве тумора коже

935
Фото: Pixabay

Основна препорука је избегавати настанак опекотина од сунчевог зрачења и примењивати мере заштите од УВ зрачења.


1. Избегавати непотребно излагање коже сунчевим зрацима од 10 до 17 часова у летњем периоду, од јуна до октобра (и током облачних дана). Посебан опрез је потребан током боравка у близини водених површина, на песку, и зими на снегу, јер се УВ зраци одбијају од њих и интензивирају, што појачава штетан ефекат,

2. Саветује се проверавање интензитета зрачења (УВ индекс) у средствима јавног информисања или веб апликацијама пре боравка на отвореном, у сунчаним периодима године,

3. Носити заштитну одећу и шешир, као и наочаре за сунце које не пропуштају УВ зрачење,

4. Наносити препарате за заштиту од сунца с високим фактором заштите (СПФ 50+) који штите и од УВА и УВБ спектра (УВА ознака), 30 минута пре излагања сунцу и на свака два сата током боравка напољу,

5. Самопреглед коже је неопходан једном месечно,

6. Преглед коже партнера и чланова породице једном месечно,

7. Потпуна забрана соларијума!

8. Одлазак код дерматолога једном годишње је неопходан код особа са средњим и високим ризиком од настанка карцинома коже

9. Неопходна је надокнада витамина Д путем хране и суплемената, код особа којима је саветована ригорозна заштита од сунца.

Препарати за заштиту од сунчевог зрачења су додатак, а не замена физичким методама УВ заштите. Неопходно је њихово коришћење за изложене делове тела, а наносе се на свака два сата.

Неопходна је забрана употребе соларијума код малолетника и особа с повећаним ризиком од настанка меланома, а код старијих од 18 година је неопходан потписани пристанак у коме су дате све релевантне информације о ризицима употребе соларијума.

Препоруке за заштиту од УВ зрачења и преглед дерматолога у дечјем добу

Деца су осетљивија на штетне ефекте сунчевог зрачења (директне или индиректне), због различите структуре коже и процеса меланогенезе у том узрасту, посебно пре друге године живота. Због тога су веома значајни посебан приступ и препоруке за заштиту од УВ зрачења у дечјем добу. Неопходна је интензивнија заштита деце у школама и предшколским установама, кроз едукацију и деце и наставног особља, преношење кључних порука за заштиту од сунца у периоду пубертета и адолесценције, као и потпуна забрана коришћења соларијума код деце, посебно старије од 10 година.

Препоруке за заштиту деце од сунца сличне су онима за одрасле:

– избегавање најјачег сунца и боравак у хладу на отвореном током средине дана (10-17 часова), ношење заштитне одеће, капа и заштитних наочара с декларисаном УВ заштитом у том периоду.

Посебан опрез потребан је код деце свеликим бројем младежа, пегама или позитивном породичном анамнезом за меланом. Неопходно је користити креме са заштитним фактором против сунца (енгл.сун протецтион фацтор, СПФ≥30) на којима мора да буде назначено да обезбеђују и заштиту од УВ зрака, да су водотпорне, и да не садрже супстанце оксибензон и октокрилен, посебно за децу с атопијском конституцијом.

За заштиту деце млађе од шест месеци савет је да се избегава сунце, да се користи заштитна одећа од лаких, али густо тканих материјала, наношење антисоларних кремова само када је то неопходно, и то искључиво на зоне које нису заштићене одећом или капом.

За продукцију неопходне количине витамина Д у кожи довољан је краткотрајан боравак на сунцу, током обављања свакодневних активности. Међутим, није препоручљиво искључиво се ослањати на дејство сунчеве светлости као извора тог витамина код деце. Потребан је дневни унос од 400 ИУ витамина Д3, путем хране и/или додатака исхрани у првој години живота, посебно код беба док су на природној исхрани (дојење), али и код старије деце и адолесцената, уколико је њихов дневни унос мањи од наведене количине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here