Svi bacamo semenke od lubenice, a ne znamo koliko su zdrave

Evo šta sve leče

1824

Leto je mnogima nezamislivo bez sočnih lubenica. I dok svi uživamo u sočnom i slatkom mesu od lubenice, semenke izbacujemo i bacamo.


Različita istraživanja su pokazala da je to potpuno pogrešno, jer su semenke odlične za naš probavni sistem, one sadrže vlakna koja se bore protiv upala i pospešuju varenje. Semenke su prirodni diuretici, pomažu kod problema s kamenom u bubregu, kao i kod urinarnih problema.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Semenke lubenice, takođe, sadrže citrulin, koji ima antioksidantna svojstva. Već znamo da su antioksidansi borci protiv oštećenja ćelija u našem organizmu i da su veoma važni kao preventiva različitim bolestima, naročito kancera. One sadrže takoće zasićene i poluzasićene masti i na taj način regulišu nivo holesterola u ogranizmu, što znači da one sprečavaju srčana oboljenja.

Sve vrline semenki od lubenice možete da iskoristite tako što ćete ih kuvati oko 45nmin i zatim popiti tu vodu, a možete da ih i pečete u rerni 15 min na temperaturi od 160. Ako želite da poboljšate ukus, možete im dodati so ili maslinovo ulje. Semenke lubenice su, inače, bogate gvožđem, folnom kiselinom i magnezijumom. Što se kalorija tiče, ne morate da brinete. 30 grama (400 semenki) sadrži samo 158 kalorija.

[wonderplugin_slider id=170]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here