Otvorena izložba crteža Zorke Abadžić pod nazivom „Kad kamen progovori“

896

BAČKA PALANKA: U Galeriji Kulturnog centra, sinoć (24. juna) u 20.00 časova, otvorena je izložba crteža Zorke Abadžić iz Bačke Palanke pod nazivom „Kad kamen progovori“.

U živopisnoj zapadnoj Tesaliji, impresivno nepristupačni grčki Meteori, predeo koji je po mnogima jedna od najlepših tvorevina prirode na svetu, stoje ovenčani manastiri, kelijama te malim manastirima-skitovima.

Vekovima izazivaju koliko divljenje toliko i strahopoštovanje kod ljudi koji imaju tu sreću da iz daleka prilaze ovoj kamenoj šumi dramatično uzdignutoj visoko ka nebu.

Na tom posebnom mestu Zorka je pronašla inspiraciju za svoja dela. Iznova i iznova nova ostvarenja na kojima su uvek nove perspektive velikih kamenih tvorevina i duhovnih kuća na njima, nove svetlosti, nove igre senki, uvek neko novo Sunce.

Priča o Meteorima ispričana je vrlo snažnom dinamikom koja se ogleda u jednako majstorskim niskim i visokim perspektivama, u građevinama i stenama u kojima se suptilno, povremenim pojavljivanjem ponekog monaha podvlači suština mesta koje se predstavlja i uvek i u svemu veoma vešto „uhvaćena“ atmosfera velikog mira.

Istoričar umetnosti, Branislav G. Mihajlov

Izložba će moći da se pogleda narednih mesec dana.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here