Bačka Palanka se sprema za Ivanjdanske svečanosti

1686
Foto: Nikola Janičić

BAČKA PALANKA: Crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju Preteči najstariji je hram hrišćanskih Srba u Bačkoj Palanci i nalazi se u Staroj Palanci, a pre decenije početa je i skoro prevedena kraju gradnja drugog pravoslavnog hrama posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodie. Nalazi se u Stambenom naselju „Sinaj”, odnosno Novoj Palanci.

Crkvena slava u Staroj Palanci je 7. jul, odnosno Ivanjdan, a pored ovdašnjeg sveštenstva značajnu ulogu u njegovom obeležavanju imaju i članovi Crkvenog odbora. Obeležavanje slave, na neki način, počelo je još 28. juna, odnosno od tada pa do 7. jula traju Duhovne svečanosti „Od Vidovdana do Ivanjdana”.

Nekako po tradiciji, a ona traje preko pola veka u Bačkoj Palanci, organizuje se turističko-zabavana manifestacija „Dunavski bal”. Ove godine će trajati od 5-7. jula. Crkvena slava i „Dunavski bal” razdvojeni su više od tri decenije, pa se u crkvi vrše bogosluženja i vernici idu tamo, deca i radoznalci se okupljaju u ulicama oko crkve gde se lociraju brojni prodavci svega i svačega što priliči ovakvim praznicima. Organizator bala je ovdašnja Turistička organizacija, a pokrovitelji Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Opština Bačka Palanka.

Od sporta biće trodnevni teniski turnir, rukometno nadmetanje, trke kajakaša, turnir MMA boraca, šahovski turnir i sve će se dešavati na otvorenim i zatvorenim sportskim terenima oko Dunava. Dva dana u centru Palanke, odnosno u Uzanoj ulici održavaće se „Noćni bazar”, dok će u hotelu „Fontana” na desetine parova obeležiti zlatnu svadbu, odnosno 50 godina braka.

Za sutra, 1. jula, u organizaciji Crkvene opštine, a uz blagoslov Vladike bačkog, u crkvenoj porti akademik Matija Bećković održaće pesničko veče „100 mojih portreta”. U sali Gradskog bioskopa, 3. jula, biće prikazan film „Isceljenje”, odnosno biće prikazana filmska priča koja prati tihovanje pravoslavnog monaha, a zatim se bavi poimanjem ključnog pitanja: kako oprostiti svom neprijatelju!? Zbornik radova „Eparhija Bačka kroz vekove” sa naučnog skupa održanog u Bačkoj Palanci u organizaciji ovdašnje Crkvene opštine i Društva nastavnika istorije biće predstavljen 5. jula. Dan kasnije održaće se radionica učenika pravoslavnog katihizisa osnovnih škola u pletenju ivandanjskih venaca. Na sam dan slave, a posle večernjeg bogosluženja, u porti crkve polučasovni nastup imaće kulturno-umetničko društvo.

Kao na svakoj slavi ima svega, pa i pečenja, ali za njega su, uglavnom zainteresovani samo stariji koji pričaju da su nekada ovde svirali tamburaši i harmnikaši, da se pilo i napijalo u okolnim kafanama sve do podneva kada je trebalo kući na slavski ručak, a bilo je i onih koji su znali da u bircuzima dočekaju i drugi dan slave. Još uvek ima onih koji se nisu odrekli tradicije, koji na taj dan zovu goste, rodbinu, prijatelje, kumove iz okolnih sela, varoši i gradova. Ima i onih Palančana koji su davno napustili ovdašnje šorove, za karijerom i boljim životom otišli u naše velike gradove ili beli svet, ali, ipak sa decom i unucima, ili sami na Ivanjdan dođu u Bačku Palanku.

Iako dobar deo Palančana obeležava ovaj crkveni praznik, posebno u Staroj Palanci, Ivanjdan nije zvanično postao i varoška slava. Ima onih koji to predlažu, ali o tome drugi put.

Omladina, posebno tinejdžeri preferiraju događanja tokom trajanja „Dunavskog bala”. Od sporta biće trodnevni teniski turnir, rukometno nadmetanje, trke kajakaša, biće MMA borba, šahovski turnir i sve će se dešavati na otvorenim i zatvorenim sportskim terenima oko Dunava. Dva dana u centru Palanke, odnosno u Uzanoj ulici održavaće se „Noćni bazar”, u hotelu „Fontana” na desetine parova obeležiće zlatnu svadbu, odnosno 50 godina braka, a 5. jula na platou ispred sportske dvorane biće održan koncert Leksington benda, a potom će nastupiti Ilda Šaulić. Dan kasnije u večernjim satima na istoj lokaciji po sat vremena pevaće Dragica Milosavljević – Cakana, Ana Kokić i Nada Topčagić. Po tradiciji sigurno je da će se okupiti nekoliko hiljada Palančana i gostiju, a muzika će, kao i ranijih godina, biti toliko glasna da će se lepo čuti i u Iloku s one strane Dunava. Biće kao da Iločanima srpske pevačice pevaju u dvorištu i to fraj. Isto je tako kada se kod suseda, a s jeseni organizuje „Grožđebal”, pa Palančani čuju glasnu muziku s one strane Dunava i gledaju vatromet. Zadnjeg dana bala na glavnom palanačkom šoru biće održana tradicionalna masovna manifestacija „Etno šor”, na gradskoj plaži održaće se dečje igre bez granica, a u jednom od ovdašnjih restorana kuvaće se Međunarodni lovački kotlić. Ko šta voli nek izvoli, jer u Palanci se u prvoj nedelji jula uvek dobro jelo i pilo, pevalo i zabavljalo, a biće i vatrometa…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here