Dosegnuti pisaljkom nebo

„...Pred njom su se otvorili svetovi, čudesni svetovi nedokučivi... Sobom bi pretkala svu lepotu onostranog u otvorenu dušu koja je žedno čekala...”

740

U galeriji Kulturnog centra Bačka Palanka, u ponedeljak 24. juna, otvorena je izložba crteža palanačke slikarke Zorke Abadžić, pod nazivom „Dosegnuti pisaljkom nebo“.


Prilikom otvaranja izložbe, stihove i prozu Zorke Abadžić je govorila gošća iz Novog Sada, glumica Željka Jelić, a o samom delu umetnice govorio je istoričar umetnosti Branislav Bane Mihajlov.

– Još kao mala sam želela da se bavim bilo kojom granom slikarstva, međutim iz opravdanih razloga to tada nisam ostvarila – počinje svoja sećanja Zorka Abadžić.

– U poznim godinama počela sam da crtam, da pišem i da slikam akvarelom. To je uzimalo sve više maha i sve oblasti su zastupljene podjednako značajno, ali olovka zauzima posebno mesto. Meteori su veliki izazov za mene (smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj posle Svete gore), oživeti kamen je bilo nešto što mi je donelo veliku radost evo već 18 godina. Vrednost Meteora je prepoznao moj profesor akademski slikar, Branislav Marković, skrenuo mi pažnju na njihovu vrednost, naučio me je kako da ih zaštitim, kako da ih čuvam, uputio me je na to da su zreli da izađu u javnost, da zažive i na drugi način.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Pored motiva Meteora, olovkom još crtam i portrete, a kod profesora Markovića već četiri godine idem i na časove akverela, što me jako ispunjava, obogaćuje, zadovoljava. Akvarelom slikam sve što se u školi traži, a posebno volim cvetne motive, prirodu, portrete, a probala sam da oslikam i Meteore i zadovoljna sam. Imam radni prostor kod kuće gde rado provodim vreme, u glavnom noću. Pored crtanja i slikanja pišem pesme i prozu i uvek se u potpunosti posvetim onoj umetnosti kojom se tada bavim u trenutku inspiracije i stavljam na hartiju sve ono što u tom trenutku želi da izađe iz mene.

– Objavila sam knjigu poezije „Treća ruka neba“, knjigu „Misao iscelitelj“ koja je nastala kao rezultat mojih istraživanja energetske sturkture čoveka i sadržaja svesti. Mladim bih poručila da nikad nije kasno da se počne i da se izbore za ono što žele da ostvare i rade u životu – da ostvare svoje snove. Zorka Abadžić je rođena 23. aprila 1953. godine, a da citiramo deo posvete sa popratnog materijala na izložbi: „…Pred njom su se otvorili svetovi, čudesni svetovi nedokučivi… Sobom bi pretkala svu lepotu onostranog u otvorenu dušu koja je žedno čekala… Vreme prolazi neprimetno, s olovkom u ruci, zvuci utihnu i vraćaju se tek kada zanos utihne. Ostale bi zajedno njih dve, olovka i duša, sve dok umor ne ovlada rukom što spaja ih tako vešto. Svaki tren je toliko obogaćen da čekanje u radost pretvori.“

Ova vredna izložba se može pogledati u galeriji Kulturnog centra u narednih mesec dana.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here