Prirodna lepota Lovrenca

1031

Učenici Osnovne Škole „Branko Ćopić“ iz Mladenova zajedno sa nastavnicom biologije i geografije Marijom Medarević su u okviru nastavne teme „USLOVI ŽIVOTA U MOM OKRUŽENjU“ uradili jedan kratak deseto minutni film o svom mestu i prirodnim lepotama rita Lovrenac.


„Na samo desetak minuta od Apatina nalazi se oaza prirode koja predstavlja jedinstven biser za odmor u prirodi, pa makar to bila i samo šetnja kroz ove nestvarno lepe predele, rekli su nam o sadržaju filma autori.

– U pitanju je Gornje Podunavlje, poznato i kao „Evropski Amazon“. Preko 200 vrsta ptica leti nebom iznad ovog dela plavog Dunava, pa nije ni čudo što je područje proglašeno za međunarodno važno stanište ptica. Retko gde se u nizijskoj Evropi može videti takva biološka raznovrsnost, izuzetne poplavne šume, mrestilišta riba, strateški izvori pitke vode koju su stvorile reke Mura, Drava i Dunav. Ovde se nalazi jedno od najvećih staništa orlova belorepana u čitavoj Evropi, ali i brojnih drugih ugroženih vrsta.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Zaštita preostalih plavnih područja Dunava delimično je postignuta poslednjih godina, međutim, uvidelo se da određena prirodna područja treba obnoviti kako bi im se vratila prvobitnanfunkcija. O „Evropskom Amazonu“ će se tek govoriti, kao mestu gde se susreću kulture Istoka i Zapada, gde je moguće u potpunosti se stopiti sa prirodom, pecati, posmatrati ptice, ali i kao izvanrednom primeru ljudskih napora da povrati ravnotežu i sklad koji je na ovom mestu postojao od samog njegovog nastanka.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here