Devojčica iz Vranja dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji

Zahvaljujući humanim naučnicima sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada

532

Devojčica iz Vranja (4) dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji. Veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji iDEAlab Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.


Zahvaljujući saradnji naučnika iz regiona i sveta, devojčica, koja od rođenja nema podlakticu desne ruke, moći će da vozi bicikl, uzima ili prinosi stvari protezom. Stručnjaci nameravaju da veštačku ruku razviju tako da devojčica može u budućnosti njome i da piše.

Prema rečima Vladimira Todorovića, rukovodioca laboratorije iDEAlab, ideja i realizacija izrade dečje veštačke ruke pokrenuta je od strane iDEAlab laboratorije u Zenici, koja je prva u široj okolini počela sa izradom ovakvog ortopedskog pomagala.

– Povezivanjem sa svetskom zajednicom koja razvija 3D modele proteza i putem veb-platforme „Enabling the future“ izvedena su prva rešenja proteza koja su uz modifikacije i prilagođavanja realizovana u Zenici. Nakon ovog slučaja, koji se brzo pročuo u regionu, javila nam se porodica iz Vranja čije dete ima sličan problem, odnosno urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice, a koja je preko kolega iz iDEAlab Zenica došla do nas – kaže Todorović.

U novosadskoj laboratoriji ubrzo je izrađena prva veštačka ruka pomoću 3D štampača. Nakon prvog probnog sklapanja, naučnici su uvideli potencijalne probleme i kritična mesta, te uradili modifikacije kako bi se smanjila mogućnost iznenadnih otkazivanja pojedinih delova. Finalni model je poslat u Vranje porodici devojčice i sa FTN sa nestrpljenjem očekuju da čuju nove reakcije.

[wonderplugin_slider id=170]

 

Docent dr Dejan Movrin, rukovodilac projekta izrade veštačke ruke, navodi da Departman za proizvodno mašinstvo i laboratorija iDEAlab poseduju najmodernije uređaje za 3D štampu.

– Kada prođe vreme odmora, organizovaćemo testiranje ruke i videti da li još nešto treba da se koriguje. Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prinošenje i pridržavanje stvari. Neka sledeća etapa u istraživanjima bila bi da devojčica tom rukom može i da piše, odnosno da svi prsti rade odvojeno, ali za to nam treba potpora fondova koji bi finansirali istraživanja – rekao je Movrin.

Ova veštačka ruka izrađena je stereolitografijom, laserom koji očvršćava tečnu smolu i tako pravi model.

– Postoji 3D zajednica koja se bavi modelovanjem i štampom, odakle smo preuzeli model veštačke ruke. No, na njoj smo ostavili dobre stvari, a kritične poboljšali, više od pola stvari smo promenili. Poboljšali smo i zamenu pojedinih potrošnih elemenata ruke, kao što su gumice. Tako smo od posla od oko sat vremena potrebnog za zamenu, napravili model koji to omogućava za manje od dva minuta. Vodili smo se idejom da zamene bez problema mogu da urade roditelji bez naše pomoći – nastavlja Movrin.

Kako kaže Todorović, u planu je nastavak razvoja čime bi se omogućila veća pouzdanost, smanjenje težine, primena novih pokreta šake ili neki od specifičnih hvatova kao što je držanje olovke.

Šest centara primenjene nauke

Projekat iDEAlab, koji je kroz program TEMPUS Evropske unije realizovan od 2013. do 2017. i čiji je nosilac Univerzitet u Novom Sadu, omogućio je kreiranje šest centara primenjene nauke, tri u Srbiji (Novi Sad, Subotica i Zrenjanin), dva u BiH (Zenica i Banjaluka) i jedan u Crnoj Gori (Podgorica). U iDEAlabu danas nastaju, razvijaju se pod mentorstvom i pripremaju za komercijalizaciju ideje studenata i istraživača. Sarađuju sa brojnim medicinskim ustanovama, a nekima od njih već godinama prave implante za koštane prelome lobanja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here