„Lepo pevam daleko se čuje“

U Mladenovu održan XIII festival tradicionalne pesme

619

U organizaciji KUD-a „Dr Mladen Stojanović“ iz Mladenova nedavno je održan XIII festival tradicionalne pesme „Lepo pevam daleko se čuje“ u holu OŠ „Branko Ćopić“.


To veče je bilo ispunjeno lepim događajem u kojem su učesnici bili: „Zvuci s kamena“ Novi Sad muška pevačka grupa, „Tramošnjanke“ Bač ženska pevačka grupa, KUD „Đoka Pavlović“ Beograd ženska pevačka grupa, Ženska pevačka grupa-Parage, „Dar zavičaja“ Mladenovo muška pevačka grupa, KUD „Dr Mladen Stojanović“ Mladenovo dečja pevačka grupa, gajdaš -Ognjen Ognjanović Bačka Palanka, KUD „Srbija“ Kula i Milena Nikitović – solista i Vesna Gajić – glumica-skeč Hol škole je ispunila mnogobrojna publika koja je imala priliku da čuje zanimljiv program.

Festival je pre 12 godina počeo sa idejom da se neguje tradiocionalna pesma (kako su Sanja Ubović i tadašnje rukovodstvo KUD-a pokrenuli ovaj programski koncept). Sada smo imali priliku čuti one koji neguju takvu pesmu. Naša mala sredina neguje i voli tradicionalnu pesmu i svima koji su bili ovo veče prisutni, izvođenje pesama ovih grupa je prelep doživljaj i posebnu zahvalnost im dugujemo za sav trud koji ulažu da tradicija u ovom obliku opstane i živi.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Osim ovog dela, u programu su učestvovali i gajdaš Ognjen Ognjanović sa narodnim pesmama na ovom tradicionalnom i retkom instrumentu. Pored njega, poseban emotivni doživljaj publika je imala dok je slušala stare narodne pesme u izvedbi mlade solistkinje Milena Nikitović, koja je na takmičarskim pevačkim festivalima osvajala nagrade kao najbolji izvođač. To je potvrdio i buran aplauz kojim ju je publika pozdravila. „Zvuci s kamena“ muška pevačka grupa, predstavila je deo svog pevačkog programa sa pesmama u čast junacima iz Prvog svetskog rata.

Posebnu draž programa činila je i dečja pevačka grupa domaćina kojom su imali za cilj da deci ukažu pažnju i podstaknu ih na dalje negovanje tradicije i stalno učešće u radu KUD-a. Takođe, atraktivan je bio skeč u izvedbi Vesna Gajić glumice, kojim je predstavila na duhovit način naše karaktere i naravi, što je uvek vredno pažnje.

Doživljaj ove večeri je zbilja bio bogat zahvaljujući raznovrsnom sadržaj u festivala koji je imao kolažni karakter, sadržajno širi od idejne matrice koja je njegova suština. Voditelj programa je bio Ranko Bosančić, dugogodišnji član KUD-a. Predstavio je učesnike uz dobro vođenu najavu što je doprinelo ukupno prijatnoj atmosferi večeri.

Nakon festivalskog dela programa, druženje gostiju i domaćina je nastavljeno u Domu kulture u organizaciji KUD-a „Dr Mladen Stojanović“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here