Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (29)

377

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Nema šarmantnijeg nameštaja od knjiga“. – Sidni Smit

Preporuka Odeljenja odraslih

 1. „Pre nego što bude kasno“, Dušan Miklja

Ko će čuti pad drveta u pustoj šumi?

Pokušavajući da otkrije smisao ove zagonetke i motive njenog pošiljaoca, njujorški novinar Hugo Vulf prati tragove koje mu s nepoznate adrese dostavlja nekadašnji upravnik federalnog zatvora, danas preobraćenik savesti.

Šta je to uznemiravalo njegovu savest i zašto se probudila posle skoro pola veka?

Vulf nije jedini koji želi to da otkrije. Praćen i proganjan, Vulf prelazi put od lavirinta njujorških arhiva, preko holandskog sedišta Bilderbergove grupe, koja na tajnim sastancima okuplja najmoćnije ljude sveta, sve do poslednjih hrišćanskih oaza u Siriji, u kojima se još može čuti jezik Isusa Hrista.

Označen kao meta, zaviseći na kraju samo od jedne žene iz srca sistema, u koju se boji da veruje, Vulf otkriva obrise čudovišnog mehanizma koji modeluje savremeni svet. Međutim, kad se iza tog otkrića pomoli i rešenje početne zagonetke, koje budi nadu, čak ni njegove metafizičke dimenzije i sudbinski značajne konsekvence neće ispuniti dubinu greške koju je počinio i veličinu gubitka koji će zbog toga nositi.

2. „Cirkus“, Jonas Karlson

Magnus Gabrijelson nestao u cirkusu.

A pod tim ne mislim da je nestao u masi publike ili moru ljudi. Mislim da je nestao, i nije se više vratio. Jednog dana Magnus Gabrijelson nagovorio je svog prijatelja da odu u cirkus. U toku nastupa mađioničara, Magnus se javio kao dobrovoljac iz publike. Trebalo je da mađioničar izvede tačku Magnusovog nestajanja.

Trebalo je i da se Magnus vrati na scenu. Snop svetla je blještao nad praznim mestom na pozornici. Svi su aplaudirali. Magnusa više nije bilo.

Kada su posetioci napustili cirkusku šatru i sva su se svetla pogasila, Magnus se još uvek nije pojavio. Gde je mogao da nestane? Njegov prijatelj kreće u potragu koja će ga voditi do nepostojećih adresa, misterioznih telefonskih razgovora i narastajućeg, jezivo neprijatnog očajavanja nad činjenicom da i on sam iz dana u dan sve više čili.

Preporuka Dečijeg odeljenja

 1. „Kišni glistac“, Andrija Milošević

Šta se dogodilo sa hrabrim kišnim gliscem koji je krenuo da ispita koji to strašni stvor živi u šumi? Kako se ćure našlo usred bure? Ko je pronašao zlatnog zmaja?

Uživajte u zabavnim pesmicama Andrije Miloševića i divnim ilustracijama Nemanje Ristića, a kroz smeh ćete shvatiti svu važnost i snagu iskrenog prijateljstva.

2. „Sara i januar za dve devojčice“, Zoran Penevski

Roman o tome zašto je sve tako kako jeste. Sara je već odlutala u mislima. Danima je razmišljala o tome da će uskoro biti devojka i jedva je čekala taj trenutak. Pravi čovek. Ne više dete. Ne više devojčica.

Zašto za odrasle i za nju ne važe ista pravila, kako to da od svih nastavnika matematike na svetu baš njoj zapadne Saruman, da li je baš sve onako kako izgleda i šta nas čini ovakvima kakvi smo?

Sara ide u sedmi razred, živi kod strica i voli da čita Milenine postove. Njih dve se ne poznaju, ali obe čitaju strip „Crno-beli vrt“. Milena odlučuje da odabranim citatima reši  probleme koji je tište, a Sara prihvata izazov birajući svoje rečenice.

Ali posle novogodišnje žurke za njih dve će januar dobiti potpuno novo značenje. Zajedno sa junakinjom „Crno-belog vrta“ doći će do kraja potrage za odgovorom na pitanje koje je muči: zašto je ovaj svet baš ovakav?

Posle čudesnih doživljaja na zaboravljenom trgu, Sara se ponovo otiskuje
u nepoznato, vodeći čitaoca kroz nove, iznenađujuće avanture duha.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here