Dve akcije za osam dana

Planinarsko – sportsko društvo "Ravničar", i dalje je veoma aktivno

967

Članovi bačkopalanačkog Planinarskog sportskog društva „Ravničar“ iz Bačke Palanke, nedavno su organizovali dve akcije za osam dana.


Članovi ovog društva su, od 21 do 23. juna učestvovali u akciji „Treskavica“ (BiH), a 29. juna na tradicionalnim Petim „Vizićkim susretima planinara“.

– Na akciju „Treskavica“ zaputili smo se iz Bačke Palanke 21. juna u 10 sati. U Novom Sadu, priključilo nam se pet članova PSK „Sirig“ iz Siriga i „Naftaš“ Novog Sada. Na raskrsnici za Pale, sačekali su nas naši drugovi iz PD „Romanija“, i uputili nas ka selu Turovi, opština Trnovo. U selu Turovi smo izašli iz autobusa, a nakon toga smo traktorom prebacili stvari do planinarskog doma, udaljenom pet kilometara od sela. Do Doma smo išli peške oko sat i po, savladavši pri tom visinsku razliku, koja je iznosila 400 metara nadmorske visine. U Domu je za nas bila organizovana večera, a posle večere druženje uz zvuke harmonike – kaže Petar Rajda, predsednik PSD „Ravničar“.

U subotu 22. juna, nakon doručka, članovi PSD „Ravničar“ su krenuli na pešačku turu do vrha Treskavice, koji nosi naziv Mali Ćaba ili Đokin toranj, na 2088 metara nadmorske visine. Na osvajanje ovog vrha, krenulo je devetnaest članova grupe iz Vojvodine sa četvoricom domaćina koji su bili vodiči. Na vrh su se nakon prolaska kroz snežne uvale, popeli u 12 sati i 30 minuta. Sa vrha su videli okolne planine Bjelašnicu, Jahorinu i druge. Nakon fotografisanja, ekspedicija se zaputila ka planinarskom Domu, gde je stigla oko 17 sati.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Završnog dana planinarenja, u nedelju 23. juna, nakon doručka planinari su se spakovali i u 9 sati krenuli peške ka Turovima, gde ih je sačekao autobus kojim su krenuli ka Jahorini. Nakon dolaska na Jahorinu, jedna grupa krenula je na osvajanje vrha Ogorijelica na 1916 metara nadmorske visine. Osvajanjem ovog vrha, grupa je sa uspehom završila ovu akciju i oko 14 sati krenula, put Bačke Palanke, gde je stigla pola sata pre ponoći.

Drugu akciju, članovi PSD „Ravničar“ organizovali su na tradicionalnoj petoj akciji „Vizićki susreti planinara“, gde je učešće uzelo preko 60 osoba. Pored članova bačkopalanačkog planinarskog društva tu su bili i članovi PSK „Sirig“ iz Siriga, PD „Naftaš“ i PD „Adrenalin“ iz Novog Sada i „Svatovac 47.“ iz Lukavca (BiH).

– Članovi ove planinarske ekspedicije, uputili su se kroz šumu i Erdevičke vinograde prema jezeru Bruje i Rimskom kupatilu – Banja Kulina. Dužina rute iznosila je devet kilometara, u jednom pravcu. Na jezeru Bruje učesnici akcije su napravili predah kupajući se, a nakon kupanja i pauze koja je trajala dva sata, uputili su se ka Viziću gde su stigli u 16.30 sati.

U Viziću je organizovan ručak, za sve učesnike akcije, kao i dodela zahvalnica društvima koja su učestvovala na Petim „Vizićkim susretima planinara“ – ističe Rajda.

Naredna akcija PSD „Ravničar“ biće održana krajem jula, kada će njegovi članovi krenuti u osvajanje Cincara, Šatora i Kamešnice.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here