Kuće na selu ispod realne vrednosti

2320
Cene nekretnina po vojvođanskim selima već godinama su ispod realne vrednosti, a vlasnici ih najčešće prodaju kako bi se preselili u veće sredine, zbog posla ili školovanja dece. Mnogi nerado prodaju porodične kuće, a cena zavisi od lokalne infrastrukture, blizine grada, kao i odnosa cene i kvadrature.
Za „švapske“ kuće sa voćnjakom dovoljno je svega nekoliko hiljada evra, dok se one novije i komfornije mogu naći i za stotinak evra po kvadratu.

Porodica Dragane Zec iz Krajišnika kod Sečnja odlučila je da proda dve kuće sa dvorištem i voćnjakom od 30 ari za svega 9.800 evra. Kaže, planirali su da žive u tom lepom banatskom selu, koje ima sve što je potrebno, ali su se spletom okolnosti ipak preselili u 30 kilometara udaljeni Zrenjanin.

prolece,, kuca,, selo
RTV (Jan Valo)

„Krajišnik je lepo i mirno mesto. Mislili smo da ćemo ostati na selu i uživati, ali je, zbog školovanja deteta i posla, ispalo drugačije. Oglasili smo prodaju dve kuće, od kojih je jedna starije gradnje, dok je druga spratna i treba je dovršiti. Parcela je vrlo velika i ima lešnike koji već rađaju, a tu je i bašta za one koji žele da proizvode hranu ili gaje stoku u pomoćnim objektima. Šteta je što moramo da ih prodamo“, objašnjava Dragana čiji je otac vlasnik tog imanja.

Cene nekretnina na selu zavise od mnogo faktora, počev od razvijenosti okruga u Vojvodini, preko povezanosti sa gradom i insfrastrukture mesta, pa do konkretnih karakteristika objekta, navodi za Radio Novi Sad Milan Milošević iz agencije za nekretnine u Sremskoj Mitrovici.

[wonderplugin_slider id=136]

 

„Cene zavise od mesta do mesta. Na primer, Pavlovci su malo mesto koje nije bilo atraktivno dok naš teniser Đoković nije kupio nekretninu tamo, pa su sad kuće duplo skuplje u odnosu na prošlu godinu te ono što je bilo 10-15 hiljada, sada je 20-30 hiljada evra. U mestima kao što su Mali Radinci ili Žarkovci možete kupiti novu kuću od 200 kvadratnih metara za 40 hiljada evra. Mesta blizu autoputa, poput Hrtkovaca i Nikinaca su na ceni, ali svakako u većem delu Srema možete naći solidnu, novu kuću sa voćnjakom za samo 25 hiljada evra“, navodi Milošević.

Prema iskustvu agenta za nekretnine iz Bačke Palanke Srbislava Srdića, u toj opštini je mnogo atraktivnija kupovina stanova od investitora. Iako su u poslednjih nekoliko godina cene više, zbog kriterijuma izgradnje koji se odnose na energetsku efikasnost, i dalje se mogu kupiti vrlo povoljni stanovi.

[wonderplugin_slider id=170]

 

„Cena u samoj opštini malo je viša nego ranije i iznosi oko 800 evra, „po kvadratu“, ali pojavili su se i investitori koji trenutno nude i za 700 evra“, kaže Srdić. Prema njegovim rečima, u tom delu Vojvodine mnogi mladi bračni parovi iskoristili su konkurs Pokrajinske vlade i 10 hiljada evra koje im je ponuđeno za život na selu, te su takve kuće sada ređe u ponudi. Naš sagovornik ocenjuje da prodaja kuća na selu, među ostalim, ide teže jer ih ponekad nije moguće kupiti na kredit zato što stanje objekta ne odgovara onom što je uknjiženo i u međuvremenu je dograđeno mnogo pomoćnih objekata.

U Bačkoj su, kaže, nekretnine najpovoljnije u Odžacima i okolini, pa se stanovi mogu kupiti za nekoliko stotina evra po kvadratu, a kuće na selu i za nekoliko hiljada evra.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here