Julske priče u Bačkoj Palanci: Vreme slava, šteta i životnih dilema

2763

BAČKA PALANKA: Prva polovina jula je i vreme slava, životnih dilema za ovdašnje osnovce i srednjoškolce, vreme rešavanja dilema na krucijalno pitanje – kojim poslom ću se baviti kada odrastem!?


Ali, prva polovina sedmog meseca je i vreme žetve, a ovog puta u ovom delu bačkog priobalja Dunava i ogromne paorske štete kao što je, na žalost, bilo nedavno. Od 1. jula poskupele su ovdašnje komunalne usluge za 10 odsto, jedan Palančanin se javno žalio na ovdašnje komunalce da su mu poslali izvršioce za dug, za koji nije ni znao, a po osnovu sahrane jednog rođaka.

Umesto četiri platio je 21.000 dinara. Ovih dana je najavljeno otvaranje olimpijskog bazena u, a centrom varoši prošetao je par labudova sa šest labudića i zaplovio Cvrcinom barom…

Palančani i njihovi gosti proslavili su 7. jul, Ivanjdan, crkvenu slavu ovdašnjeg pravoslavnog hrama, a slava je počela lepo kao i svake godine, ali se završila strašnim nevremenom. Vernici su bili u crkvi, vašarski trgovci i njihove mušterije, pre svega deca, oko crkve i sve je bilo lepo do pred veče kada je udario kijamet i naneo veliku štetu.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Nije najveći problem što se slava završila pre vremena, što je prekinut treći dan programa „Dunavskog bala“, što su glavnim šorom leteli čadori ispod kojih su bili eksponati i prodavci učesnici manifestacije Etno šor. Najveći problem je što je orkanski vetar, praćen pljuskom i gradom naneo velike štete objektima, leteli su krovovi, polomljena i počupana su čak i stoletna stabla platana, oštećeno na desetine automobila, ali srećom nije bilo povređenih. Ipak, najtužniji su svakako paori i to oni koji su pretrpeli najveću štetu. Čak i stručnjaci za osiguranje poljoprivrednih useva priznaju da ovde odavno nije bilo ovakve štete, jer, na primer, stradalo je Čelarevo, a posebno deo atara ka Bačkoj Palanci. Led je totalno uništio parcele od Polojske šume do mostića na kanalu Begej prema Palanci. Par dana posle tuče ceo kraj izgleda avetinjski. Posledice leda koji je podsetio na olujnu zimsku mećavu, a meštani Čelareva su sa terasa lopatama čistili, zavile su u crno vlasnike njiva pod kukuruzom, suncokretom i sojom, voćnjake, vinograde, povrtnjake. Na pojedinim parcelama soje nema, suncokret je bez glavica, a kukuruz je već do pola osušen, ostale su samo badrljice, bez listova i od toga nema ništa…

Stradao je i deo atara kod Karađorđeva, ali i samo selo koje danima nije imalo struje, a vodom se snabdevalo pomoću agregata. Srećom, kažu u Neštinu i Viziću, selima koja su u Sremu, a pripadaju bačkopalanačkoj opštini i u čijim atarima ima oko 400 hektara voćnjaka i vinograda, leda nije bilo, ali jeste štete od orkanskog vetra.

Žele na medicinu i stomatologiju

U ovdašnjoj gimnaziji upisano je skoro onoliko đaka koliko su prosvetari planirali. Formirana su tri odeljenja po 30 đaka, a na društvenom smeru, odnosno četvrtom odeljenju, upisalo se, za sada samo 18 učenika. Veći problem u ovoj opštini, odnosno školama, je što je ove godine u prvi razred osnovnih škola upisano 80-tak prvaka manje nego lani.

To će se, pored demografskih problema ovog naroda, osetiti i na poslu ovdašnjih prosvetnih radnika u narednim godinama. Po nedavnim ovdašnjim anketama ispalo je da svršeni srednjoškolci najviše žele da studiraju medicinu, stomatologiju, farmaciju, pa slede oni koji žele da budu programeri, a najmanje interesovanje je, vele za posao bibliotekara, profesora pojedinih društvenih nauka, pa čak i maternjeg jezika…

Dunavski bal je završen kako niko nije želeo mada su se roditelji i za vreme trodnevnog trajanja, 5-7. jul, žalili na paprene cene u luna parku i na cene hrane, pa su čekali da se bal i atak na njihov džep što pre završi.

[wonderplugin_slider id=170]

 

Posle Ivanjdana, u petak 12. jula Petrovdan su proslavili meštani Gajdobre i to sa dosta folklora, sporta i neizbežnim takmičenjem u kuvanju raštana. Za tu priliku Hercegovci su obezbedili i kuvarske ekipe iz Trebinja, Nevesinja i drugih mesta Hercegovine koji dolaze kod rodbine u vreme slave.

Ovog jula u Bačkoj Palanci ugašena je filijala Poreske uprave, a u centru varoši organizovana je dobrovoljna kontrola šećera u krvi i odazvalo se skoro 1.100 Palančana. Rezultati su pokazala da 96 kontrolisanih ima više od 6,1 mmal-l u krvi, a jedan čovek nije ni znao da je dijabetičar, a imao je šećer čak 16,7…

Interesantno je da je tokom jula ove došlo i do nekoliko javnih prozivanja ovdašnjih komunalaca. Opštinsko JKP je pre par godina preuzelo brigu o svim komunalnim usluga u naseljenim mestima opštine (pre toga to su radili samo u Palanci) i izgleda da nisu svojevremeno dobro procenili broj radnika koji treba da obavljaju znatno povećan obim posla u 13 sela i jednoj varoši.

Meštani Obrovca i Čelareva javno su se pobunili što su seoska groblja debelo zarasla u travu. Vele da je to sramota, nepoštovanje pokojnih predaka, a već treću godinu (pored vode, kanalizacije i iznošenja smeća) i cena održavanja grobnog mesta povećava se za 10 odsto. JKP je skoro godinu bio u v.d. stanju, a ovih dana novoizabrani direktor najavio je da će okrenuti list, ali pre toga je naredio da se pokosi trava na grobljima što je i urađeno i vidi se da nije bilo teško. Najavljeno je da će ovih dana biti primljeni na posao i novi komunalni radnici u selima…

Na komunalce se javno, putem medija, za sada anonimni građanin, požalio da mu je „Komunalprojekt” za dug (za koji nije znao) od 4.000 naplatio 21.000 dinara. Saznao je kada je želeo da registruije automobil, a nije mogao zbog naloga za izvršenje. Jer, kada je 2016. godine sahranjivao člana porodice u Bačkoj Palanci platio je sve usluge na groblju, a račun za sanduk, tako mu je rečeno, refundiraće PIO. Ispostavilo se da je PIO priznao 15.000 dinara, a ostatak od 4.000 preko usluga novosadskih advokata i izvršilaca otišao je na 21.000. Čovek kaže da su u komunalnom znali njegovu adresu, jer redovno izmiruje račune, te su mogli da ga obaveste – u tom preduzeću radi pet pravnika. Veli da mu nije jasno zašto je angažovan advokat iz Novog Sada, pa sud i izvršioci, jer da su ga obavestili on bi to odmah platio. Ovako sada je rešio da on njih tuži.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here