Kajsije i orah na 65 ari

Porodica Marković iz Obrovca ulaže u proizvodnju voća

6567

U decembru 2014. godine, Svetlana i Stojan Marković iz Obrovca podigli su voćnjak na površini od 65 ari. Odlučili su da zasade i kajsije i orah, a ako je suditi na osnovu dosadašnjih iskustava nisu se pokajali.


Ulaganja je bar do sada bilo mnogo, ali se uloženi novac počeo polako vraćati. Svesni su bili Markovići da posao koji su započeli nije ni malo lak i da sa sobom nosi mnogo rizika, ali se nisu mnogo kolebali. Hrabro i odvažno su se upustili u njega, verujući da su na dobrom putu.

[wonderplugin_slider id=174]

– Pokrenuli smo proizvodnju kajsija i oraha svesni sve težine posla i rizika koji on sa sobom nosi. Zasadili smo 300 sadnica kajsije, sorta „Novosadska rana 6“ i 50 sadnica oraha. Pre same sadnje smo u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada ispitali zemljište. Nakon toga smo ogradili budući voćnjak, a izvršili smo i pripremu zemljišta. Dve godine nakon sadnje, kajsije su donele prvi rod koji je bio zanemarljiv, kaže Stojan Marković. Kajsije su u trećoj godini solidno rodile. Markovići su sa 300 voćki, ubrali jednu tonu kajsija i bili su veoma zadovoljni. Međutim, prošla godina je bila veoma loša.

– Prošle godine zbog veoma loših vremenskih prilika nismo ubrali ni jednu kajsiju. Međutim, to nas nije obeshrabrilo niti razočaralo. Verovali smo u sebe i posao koji smo započeli držeći se one izreke „Samo najjači ostaju i nikad se ne predaju“. U protekloj godini kajsije su potpuno podbacile, ali smo zato ubrali prve plodove oraha. Početak ovogodišnje sezone nije mnogo obećavao. Naime, mrazevi u martu su zapretili da rod bude uništen. Na svu sreću, ipak je mnogo bolje nego što je tada izgledalo. Prognoze su da će ukupan ovosezonski rod iznositi oko tri tone. Poslednje nevreme koje se dogodilo 7. jula odnelo nam je sigurno blizu 600 kilograma roda, ali šta da se radi. Viša sila je u pitanju, a protiv nje niko se ne može boriti. Po našoj proceni, da nije bilo mraza i nevremena, rod bi sigurno iznosio 1-1,5 vagon. Međutim, i pored toga nismo nezadovoljni – napominje Stojan.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Markovići posebno ističu da oni svoj voćnjak minimalno tretiraju zaštitnim sredstvima i da je to jedan od razloga što njihove kajsije imaju poseban ukus i što lako nađu put do kupca.

– Tokom proleća obavimo tretiranje plavim uljem, a prskanje kajsija uradimo i dva puta protiv monilije. Osim toga tretiranje uradimo i u jesen kada sa stabla opadne list. Reč je o takozvanom zimskom prskanju, koje je veoma značajno, a koje redovno vršimo. Deo ovogodišnjeg roda, prodaćemo u svežem stanju, a deo će otići u preradu. Naime, planiramo da pečemo rakiju kajsijevaču. Naša su predviđanja da ćemo od ovogodišnjeg roda ispeći između 100 i 150 litara rakije, naglašava Svetlana Marković.

[wonderplugin_slider id=64]

Svetlana i Stojan su sve poslove u voćnjaku obavljali isključivo sa članovima svoje porodice. Velika podrška i pomoć su im njihova deca sinovi Stefan (18) i Srđan (16), a sigurno će biti i ćerka Sara (5) kada poraste. Porednjih pomažu im i Svetlanin otac Lazar i Stojanov otac Stevan. Međutim, s obzirom da je voćnjak još uvek mlad, kasnije planiraju da angažuju i dodatnu radnu snagu posebno u periodu berbe. Ukoliko sve bude teklo po planu, Markovići će u decembru ove godine, voćarsku proizvodnju sa sadašnjih 65, uvećati na 95 ari. Zasadiće trešnje kruške i šljive.

[wonderplugin_slider id=170]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here