Proizvodnja domaćih sokova – dobar način dodatne zarade

1682
Foto: Rada Milišić

U okviru kućne radinosti, porodica Srđana Šobota iz Bačke Palanke pravi sirupe od sveže ubrane nane, zove, višnje i ovih dana aktuelne breskve. Proizvodnja ovih sokova nije njihovo osnovno zanimanje, ali je kako je dosadašnja praksa pokazala veliki izazov.


Za dobar, a pre svega originalan posao, nekada je dovoljno samo osvrnuti se oko sebe, konkretno u svom dvorištu, ugledati mladu nanu ili u obližnjoj šumi grmove rascvetale zove. To potvrđuje i priča porodice Šobot iz Bačke Palanke koja već nekoliko godina pravi sirupe od ovih biljaka za sebe, ali i za sve one koji vole da leti ili zimi uživaju u aromama ovih prirodnih napitaka.

[wonderplugin_slider id=175]

 

Prate ritmove prirode pa u skladu s tim prave sokove

Prve godine ponudili su samo višak onoga što su pripremili za sebe, a ove godine njihovi sokovi piju se u mnogim porodicama, a najviše u Beogradu i Novom Sadu.

„U našoj porodici ne piju se industrijski sokovi. Godinama unazad pratimo sezonu i pripremamo sokove. Pravimo ih od nane, zove, višnje, a sada i breskve. Najčešće pripremamo sirupe po domaćim, tradicionalnim receptima, a pokazalo se da su odlični. Na osnovu dosadašnjeg iskustva mogu reći da je mnogima omiljeni privlačna aroma zove“, priča Šobot koji je profesionalno vezan za muziku, s obzirom da predaje u školi, ali i svira u bendu Paket aranžman, ali kako objašnjava, uvek nađe vremena da se uključi u porodični posao u okvirima kućne radinosti.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Razmišljaju o proširenju proizvodnje

Ova porodica ima veliko dvorište u kom skoro čitave godine raste nana. Odavno već prave sirup od ubrane nane, a ona se brzo obnavlja tako da je praktično uvek ima. U blizini Bačke Palanke nalazi se velika bagremova šuma, u kojoj ima puno zove pa je prava šteta ne iskoristiti ove prirodne potencijale, baš u vreme kada cveta u punom sjaju. Ima je gotovo svuda, a od nje se pravi jedan od najlepših sokova.

„Kada se završilo cvetanje zove i kada smo napravili dovoljno sirupa, stigla je višnja tako da smo prvi put ove godine i od nje pravili sirup“, kaže Srđan, objašnjavajući da od branja do pakovanja u plastične flaše, sve rade sami iako je to veliki posao.

Isplativost proizvodnje nane

Na početku samo su pravili za svoje potrebe, ali kada su se uverili da se ovi osvežavajući napici sviđaju i drugima, višak su počeli prodavati ali i razmišljati o tome da pripremaju veće količine sokova baš za prodaju.

„Priprema sirupa od biljaka koje imamo u svom dvrištu i okolini nama je samo dopunski posao, način da poboljšamo svoj kućni budžet. Nane ima u dvorištu, zove u sezoni ima na svakom koraku u okolini grada, a i drugog voća ima u izobilju pa ovih dana razmišljamo da dok je sezona malina iskoristimo ovo divno voće i napravimo sokove ili sirupe“, otkriva ovaj proizvođač.

Proizvodnja sokova – dobra poslovna mogućnost

Srđan kaže da bi ovo mogao biti odličan posao, s obzirom da se ljudi polako vraćaju prirodi, a ovo su osvežavajući sokovi prepoznatljivog ukusa i arome pa ima, kako kaže, zainteresovanih kafića koji bi ovako pripremljene napitke uvrstili u svoj asortiman i rado posluživali svojim gostima.

„Često nas pitaju da li pripremamo pekmeze i džemove kao i sok od paradajza u flašama. To za sada uglavnom radimo samo za svoje potrebe ali je ideja odlična. U obližnjem selu – Obrovcu imamo dve velike bašte što nam pruža mogućnost proizvodnje povrća pa ćemo u narednom periodu videti kako da to najbolje iskoristimo“, kaže Šobot.

Srđan je nedavno svoje sirupe izložio na tradicionalnoj bačkopalanačkoj manifestaciji Etno šor, kako bi svi zainteresovani videli i probali sirupe od voća i lekovitog bilja, nane i zove. Sirupi su atraktivnog mirisa i arome pa su se uverili da se ove lekovite biljke ne moraju konzumirati samo zimi i to isključivo kao čaj.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here