U Bačkoj Palanci registrovan po jedan slučaj hroničnog hepatitisa B i C

Svetski dan hepatitisa 2019.

4256

Svetski dan hepatitisa, 28. jul, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Investirajte u eliminisanje hepatitisa”, Srbija dočekuje sa podacima koji ukazuju na smanjenje obolevanja i umiranja od virusnih hepatitisa B i C.


Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” u 2018. godini registrovano je ukupno 615 slučajeva virusnih hepatitisa B i C, što je manje nego prethodne godine (713 slučaja), i dvostruko manje u poređenju sa 2013. godinom kada je registrovano najviše obolelih u prethodnih deset godina (1112 slučajeva). Mortalitet od hepatitisa B i C registrovan u 2018. godini je najniži zabeležen mortalitet u prethodnih deset godina (jedan smrtni ishod od hroničnog hepatitisa C).

U Republici Srbiji tokom 2018. godine virusni hepatitisi su činili 5% svih prijavljenih
zaraznih bolesti. Hronične infekcije hepatitisa B i C uglavnom ne pokazuju simptome duži vremenski period, ponekada godinama ili decenijama. U odnosu na akutne virusne hepatitise B i C za koje se beleži smanjenje obolevanja u našoj zemlji, za hronične virusne hepatitise B i C registruje se porast prijavljenih slučajeva, kao i svuda u svetu.

U asimptomatskom periodu hepatitis B i C uzrokuju oštećenje jetre i potom izazivaju cirozu
i karcinom jetre. Više od 60% slučajeva primarnog karcinoma jetre je posledica kasne dijagnostike i lečenja infekcija uzrokovanih hepatitisima B i C. Dve trećine ovih slučajeva karcinoma uzrokovano je virusom hepatitisa B, a jedna trećina virusom hepatitisa C.

[wonderplugin_slider id=75]

 

U Bačkoj Palanci je tokom ove godine registrovan po jedan slučaj hroničnog Hepatitisa B i C, kao i nosilaštvo ovog virusa, takođe po jedan slučaj. Poslednjih pet godina registrovana su: 4 akutna Hepatitisa B i 1 akutni hepatitis C, 2 Hronična hepatitisa B, 10 hroničnih hepatitis C, kao i nosilaštvo HB virusa kod 8 osoba, a HC virusa kod 4 osobe.

U našoj zemlji se od 2006. godine sprovodi obavezna imunizacija protiv virusnog
hepatitisa B dece u prvoj godini života i nevakcinisane dece u 12. godini života. Ova
visoko efektivna preventivna mera je doprinela da se u poslednjih 10 godina registruje
značajno smanjenje broja obolelih od akutnog hepatitisa B (90 slučajeva u 2018. prema
287 slučajeva u 2009. godini).

[wonderplugin_slider id=174]

 

Najniži rizik za obolevanje od hepatitisa B i C je, kao i prethodnih godina, registrovan kod dece uzrasta do 19 godina. Najviši rizik je u uzrasnoj grupi  30–39 godina za hronični hepatitis C, i u uzrasnim grupama preko 40 godina za hronični hepatitis B, sa dvostruko  većom zastupljenošću muškaraca u odnosu na žene. Kod najvećeg broja obolelih od akutnog i hroničnog hepatitisa B i C tokom 2018. godine način prenošenja uzročnika je ostao nepoznat, ili su u pitanju nezaštićeni seksualni odnos, korišćenje nesterilnog pribora za injektiranje psihoaktivnih supstanci, medicinske intervenicije, tetovaža i pirsing.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u 2017. godini u svetu je živelo 325
miliona osoba sa virusnim hepatitisom B ili C, bilo je 2.850.000 novoinficiranih osoba i
1,4 miliona smrtnih ishoda. Ove infekcije se po učestalosti nalaze na drugom mestu među svim zaraznim bolestima, iza tuberkuloze, pri čemu devet puta više ljudi živi sa hepatitisom nego sa HIV-om.

Virusne hepatitise B i C je moguće sprečiti, lečiti, a u slučaju hepatitisa C moguće
je i izlečenje. Uzimajući u obzir prirodan tok bolesti koja u dužem periodu može proticati
bez simptoma, ključno je smanjiti rizik za prenošenje ovih krvnoprenosivih infekcija. Osnovne mere su pravilna higijena ruku, korišćenje lične zaštitne opreme i adekvatno sterilisanih instrumenata kod pružalaca kozmetičkih (tetoviranje, prising, trajna šminka, kozmetičke procedure, manikir, pedikir i dr.) i medicinskih usluga.

Podjednako su važne i lične mere zaštite poput korišćenja ličnog pribora za higijenu, sterilnog pribora za injektiranje psihoaktivnih supstanci, izbegavanje nezaštićenih seksualnih odnosa i određenih kozmetičkih usluga.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here