Za tri dana više od 7.000 slučajeva nevezivanja pojasa i korišćenja mobilnog tokom vožnje

1032

Više od 6.000 slučajeva nekorišćenja sigurnosnog pojasa i skoro 1.500 slučajeva korišćenja mobilnog telefona bez handsfree uređaja, otkrila je saobraćajna policija za tri dana na srpskim putevima.


Naime, u toku je pojačana kontrola saobraćaja koja je usmerena na nekorišćenje pojaseva i korišćenja mobilnog telefona.

„Pojačana kontrola saobraćaja će biti petkom i vikendom. Kažnjavaće se brzina i nekorišćenje pojaseva. Moraju ljudi da shvate neophodnost korišćenja sigurnosnog pojasa“, rekao je za RTS Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije.

Vida je rekao da je u odnosu na jul prošle godine povećan broj osoba koje su poginule na našim putevima.

[wonderplugin_slider id=173]

„Međutim, avgusta prošle godine na našim putevima je poginulo 67 osoba. Mi se nadamo da će taj broj biti manji ove godine. Avgust je mesec kada ima najviše saobraćaja na našim putevima, pogotovo na najvažnijim saobraćajnicama i zato to i uzrokuje veći broj nezgoda i nastradalih“, naveo je Vida.

„Ne možemo da se pohvalimo da je ovaj vikend bio miran. Dogodile su se u subotu tri saobraćajne nesreće. Najteža je bila ona na autoputu gde je četvoro osoba stradalo, nažalost i dvoje dece. Pored svih apela i pored stalne kontrole saobraćajne policije, prebrza vožnja uzrokuje najviše teških saobraćajnih nezgoda“, istakao je Vida.

Najveći je broj onih tokom leta koji su u tranzitu.

„Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina. Na pola puta do njihovih odredišta ih savlada umor. Zato se apeluje da se pravi pauza na svaka dva sata“, dodao je Vida.

Agencija za bezbednost saobraćaja ponovo je nedavno iznela ideju za vozače početnike, da se u obuku uključe roditelji. Međutim, kako Vida navodi, pravilnicima i zakonima koji su usklađeni sa zakonima EU nije predviđeno da roditelji učestvuju u obuci mladih vozača i nema indicija da će se nešto skorije menjati.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here