Uspomena na Božidara Žugića: Herojski poginuo braneći meštane Gložana

Poručnik Kraljevine Jugoslavije osam decenija kasnije pobratimio Gložan u Vojvodini i Novakoviće u Crnoj Gori

1037

Poveljom o bratimljenu crnogorskog sela Novakovići i vojvođanskog mesta Gložan, minulog vikenda u Opštini Žabljak, učvršćena je uspomena na Božidara Žugića, hrabrog oficira Vojske Kraljevine Jugoslavije koji je herojski poginuo 1941. braneći meštane Gložana pred invazijom hortijevaca na Bačku.


Delegaciju Gložana predvođenu predsednikom Opštine Bački Petrovac Srđanom Simićem, predstavnikom MZ Gložan Ivanom Červenakom i inicijatorom bratimljenja Krstom Žugićem iz Novog Sada, primio je predsednik žabljačke opštine Veselin Vukićević.

U povelji o bratimljenju navedeno je da uspomenu na hrabrog oficira nisu u početku negovali ni Srbi ni Crnogorci, već Slovaci koji su većinski živalj u Gložanu.

Oni su Božidara Žugića pre 78 godina tajno sahranili na mesnom groblju. Po oslobođenju podigli su mu spomenik sa petokrakom, a pre nekoliko godina odmah pored „starog“, na inicijativu profesora Borislava Miloševića iz Bačke Palanke podignut je još jedan bez petokrake, sa ćiriličnim natpisom.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Ovim su zahvalni Gložanjani načinili presedan, jer ne pamti se da bilo gde jedan čovek ima dva spomenika, jedan kraj drugog. Kada ovo pomenete žiteljima ovog mesta u Opštini Bački Petrovac, svako od njih će reći da su za Božidarevo junaštvo i dva spomen-obeležja – malo.

Jer, 13. aprila 1941. u Gložanu, Žugić je ubio svog i mađarskog komandanta da bi sprečio predaju opkoljenog srpskog 10. puka. Toga dana u hortijevskoj invaziji na Bačku jugoslovenska kraljevska vojska povlačila se od severa ka jugu kroz priobalje Dunava. Videvši da nema izlaza, komandant puka istakao je belu zastavu.

– Zar se tako brani otadžbina? Ja se ne predajem! – povikao je tada ljutito poručnik Božidar Žugić i hicima iz pištolja ubio obojicu komandanata. Mađarski soldati su uzvratili paljbom i usmrtili hrabrog poručnika Žugića i još 16 srpskih boraca.

Uspomenu na taj tragičan događaj već 78 godina neguje Gložan, mesto sa oko 2.000 meštana od kojih su 90 Slovaci. Svakog aprila pridruže im se brojni Žugići iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i mnogih drugih zemalja. Iz godine u godinu, kod dva spomenika na mesnom gložanskom groblju okuplja se sve više poštovalaca Božidara Žugića.

Narednog aprila, bez sumnje, u Gložanu će biti i gostiju iz Žugićevog rodnog mesta. Podstaknuti uspomenom na dičnog pretka i ratnika, opštine Bački Petrovac i Žabljak dogovorile su tesnu saradnju koja će podrazumevati i uzvratne đačke posete. Na mlađima sve ostaje, pa i uspomena na heroja Žugića.

Uporna učiteljica Vjera

O privrženosti gložanskih Slovaka pravdi, kao i njihovoj lojalnosti prema srpskoj domovini, svedoči i podatak da je učiteljica osnovne škole u Gložanu Vjera Sklenarova, decenijama svojim đacima, na časovima istorije predavala lekcije o požrtvovanosti za svoj narod Božidara Žugića, mada ovog hrabrog oficira nema u udžbenicima niti u nastavnim programima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here