Mirović i Pelegrini otvorili manifestaciju Slovačke nacionalne svečanosti u Bačkom Petrovcu

530

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i premijer Republike Slovačke Petar Pelegrini otvorili su u petak (09.08.), u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu, manifestaciju Slovačke nacionalne svečanosti „100 godina sa narodom, u narodu, za narod“.


Čestitajući nacionalni praznik slovačke nacionalne manjine predsednik Mirović podsetio je da se odlukom Skupštine Vojvodine 9. avgust obeležava kao datum od posebnog značaja za slovačku nacionalnu zajednicu, a time i za AP Vojvodinu i Republiku Srbiju u celini, što je potvrda, kako je rekao, međusobnog uvažavanja i razumevanja.

Ustanovili smo, dodao je predsednik Mirović i pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek“, koje ćemo prvi put dodeliti u decembru, kao počast, ne samo budućem laureatu već i velikanu i velikom borcu za prava ne samo Slovaka već i svih drugih naroda – Ljudevitu Mičateku.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Ovde u Bačkom Petrovcu, u najvažnijem centru Slovačke nacionalne manjine u AP Vojvodini, slavimo i 100 godina od osnivanja slovačke gimnazije i štamparije, što pokazuje da je odluka doneta pre 100 godina da zajedno, ravnopravno i složno živimo potvrdila temelje da svaki identitet bude sačuvan, rekao je predsednik Mirović.

Foto: Promo

„Pokrajinska vlada odlučna je da ravnopravnost i sklad nacionalnih različitosti, kao i razvoj svih nacionalnih i kulturnih identiteta obezbedi i u vremenu koje je pred nama“, izjavio je predsednik Mirović.

[wonderplugin_slider id=177]

 

„Ovaj jubilej dokaz je očuvanja našeg identiteta, koji je duboko sačuvan u našim srcima i dokaz je vitalnosti naše manjine u AP Vojvodini i Republici Srbiji. Divan je osećaj biti ovde, u AP Vojvodini, i videti naš maternji jezik na svim stranama. Hvala Pokrajinskoj vladi i svim institucijama jer podržavate očuvanje i razvoj našeg identiteta“, kazao je premijer Republike Slovačke Petar Pelegrini.

U ime Grada Novog Sada i u svoje lično ime čestitam vam 100 godina Slovačkih narodnih svečanosti. Ponosni smo na vas jer ste očuvali svoj identitet, jezik, kulturu, pismo i sve ono što krasi AP Vojvodinu i Srbiju. Čast je i privilegija biti večeras sa vama, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i ambasadorka Republike Slovačke Dagmar Repčekova.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here