Ambroziju traže u ataru Bačke Palanke, a širi se po varoši

2970

BAČKA PALANKA: Opštinsko Javno komunalno preduzeće „Komunalprojekt” obavestilo je građane da je počela akcija suzbijanja ambrozije na celoj teritoriji ove opštine.


Akcijom su obuhvaćena sva naseljena mesta, atarski putevi, kao i grad. JKP podseća građane da su svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta u obavezi da oko sopstvenih njiva, kuća i prilaza unište ambroziju mehaničkim ili hemijskim putem, a na osnovu Uredbe koju je donela Vlada Republike Srbije o merama za uništavanje i suzbijanje korovskih biljaka.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Tako se i u ovom delu bačkog priobalja Dunava godinama u toku leta vodi borba protiv ambrozije, jer ta biljka mnogima izaziva alergije. I dok većina, posebno u urbanim sredinama, misli da je ambrozija negde daleko od njih i da njen polen do njih donosi vetar, istina je da je ima svuda.

Ima je i u samom centru Bačke Palanke u ulici Jugoslovenske armije, toliko je narasla i bode oči da se kroz ogradu širi i na pešačku stazu između nove višespratnice i stare kuće. Zastane poneki prolaznik, merka korov i pita se da li je ambrozija. Oni nesigurni kažu da sve i da nije reč o ambroziji nije u redu da u centru grada deo zemljišta, očito namenjen za stambenu izgradnju, pa zaboravljen, liči na šikaru sa korovima svakakvih vrsta.

Abrozije ovde ima i po kanalima na ivici varoši, pa pored nekadašnjih železničkih pruga, a sve u gradu ili na njegovim rubovima. Zato ambroziju ne treba tražiti samo na skroviti mestima u atarima, obalama kanala, pored poljskih i drugih puteva, jer ona nam je ponekad pred očima, guši nas, a mi u nju svakodnevno gledamo i kao da ne znamo šta činiti.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here