Dete sklonite što dalje od televizora!

Gde je nestao dečiji edukativni program?

1334

Moje detinjstvo nije teklo pred televizorom, već na livadi. U mom detinjstvu postojao je dečiji program i crtani filmovi u kojima se znalo šta je medved, a šta klovn. U mom detinjstvu crtani su bili zabavni i ne tako česti. Čekalo se na njih sa nestrpljenjem.

Danas u poplavi crtanih i sveprisutnog interneta deci se nude svakojake animirane gluposti u kojima se podstiče nasilje, ukrštaju se medved i klovn pa ne možeš detetu objasniti šta nacrtani junak predstavlja, pesmice u njima su zaglupljujuće i sve, čini se, služi više za retardaciju nego za edukaciju deteta.

[wonderplugin_slider id=177]

 

S druge strane, istraživanja pokazuju da deca sve više vremena provode gledajući u tablete i lap topove.

Pitali smo roditelje šta oni kažu kada je reč o trenutnom „dečijem programu“ i puštaju li decu da ga gledaju.

Mi smo bili na ulici

– Gledao sam, mislim da se Trezor zove emisija, kako Matija Bećković vodi program za decu. Neke šezdesete su pitanju. Na smrt ozbiljan on govori: „Deco, nemojte da sam čuo da ne perete zube, da ste zanemarili domaći, da neko slučajno ne sluša šta mu majka govori …“

To je imala ta generacija. Ja sam imao Branka Kockicu i crtani u 7:15 h. Ponekad, koliko se sećam, Duško Trifunović je vodio neke emisije, pa onda Minja Subota i njegov čuveni Muzički tobogan. I blok Diznijevih crtaća.

Uglavnom, nismo buljili u TV. Bili smo na ulici, igrali razne igre. I zato ponavljam, dete što dalje od TV-a i tih gluposti. Zaglupljuju!, kaže Rodoljub Rođa B.

– Ono što primećujem kao razliku između dečijeg programa iz mog vremena i sadašnjeg dečijeg programa je da se danas deca tretiraju kao da su svi retardirani. Obraćaju im se nekim izmenjenim glasovima, govore im raznorazne prazne priče i vidi se da nema iskrenosti. Moju decu ni jedan program takve vrste nije uspeo da zainteresuje. Sin je voleo Miću i Aćima kad je bio predškolac (pre pet godina), a i to smo gledali sa jutjub kanala, jer se nije prikazivalo u redovnom programu. I sad kad naletim na Kockicu, shvatim da su nas poštovali dok smo bili deca i obraćali su nam se iskreno, i kao sebi ravnima, kaže Dragana M.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Instant vrednosti

„Dečiji program“ ne gledamo. Najviše interesovanja starije dete pokazuje za dokumentarne filmove na Discovery Chanell-u, National Geographic, Viasat History, Da Vinci Learning. Trudimo se da objasnimo šta ga interesuje, prilagođeno uzrastu (4,5), kaže Radosav K.

– Mi smo gledali Mašu i Medu, Patrolne šape, a voli i Pepu, Oblutka, i munju Mekvina, u suštini crtaće, to gleda sad na tabletu kad mu skinem epizode. Edukativnih i interesantnih programa za malce odavno nema, kaže Dragana P.

Edukujte sami svoju decu, ima toliko načina samo treba hteti, želeti, voleti…, poručuje Natalija S.

– Nestale su vrednosti koje su se nekada cenile, kao takve. Tamo se izgubio i kvalitetan dečiji program, i uopšte kvalitetan program na televiziji. U fokusu su neke instant vrednosti, instant crtaći, i generalno nam se život pretvara u instant, 3u1, brzo i lako. Kod nas je TV uključen uglavnom kada tata gleda utakmicu, a i to je retko. Slušamo radio i gledamo program na jutjubu. Tako filtriramo i biramo. Slikovnice su tu za maštanje… Tako nekako, kaže Marija A.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Probudite deci kreativnost

– Ja sam počeo da „čitam“ stripove i pre nego što sam stvarno naučio da čitam. U to vreme stariji su govorili da su to sve same gluposti. Možda je bolji savet da u deci probudite kreativnost kroz razgovor i učestvovanje u njihovoj zabavi, pa ma šta god to bilo. Najlakše ih je staviti pred TV i kukati za prošlim vremenima, smatra Sanjin G.

– Imam problem! Uzrast 3,5 godine, crtaći mu najviše drže pažnju, pa ih i gleda često. Ali, stalno objašnjavam da nije lepo nekome govoriti da je glupan, spodoba, lenjivac. Crtaći su puni takvih epiteta, I moj sin reaguje na to. „Mama, on ga je sad uvredio“. Ja sam volela „Priče iz Nepričave“, nadam se da će i on to voleti kad stasa dovoljno da mu igrani program bude interesantan, kaže Danijela J.

Na RTV 1 vikendom imate „Fazoni i fore“, „Hajde sa mnom u obdanište“, „Pundravci“, „Akademac“…, preporučuje novinar RTV Miroslav Miki K.

– Na info kanalima politika, na zabavnim rijaliti i da se ne izražavam još, a na dečijim glupi crtaći koji simuliraju najčešće nasilje… kaže Marija M.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here