Neštinsko pravoslavno groblje obuzeo sirak. Stižu kosci!

1046

NEŠTIN: Selo Neštin, koje je u Sremu, a sa Vizićem pripada bačkopalanačkoj opštini, ima dva groblja – pravoslavno i rimokatoliko.

Pravoslavno ima noviji deo koji je planski rađen i nema mnogo trave, ali je stari deo veći, i u njemu se sahranjuju još samo oni koji imaju ostavljena grobna mesta u okviru porodičnih grobnica. Taj deo groblja su fotografisali, pomalo ljuti Neštinci i poslali nam fotografije na kojima se vidi da je sirak toliko narastao da se spomenici tek naziru.

Jedan od meštana nam je rekao da opštinsko Javno komualno preduzeće „Komunalprojekt” iz Bačke Palanke brine o seoskoj komunalnoj infrastrukturi, a da, na primer, kada meštani dobijaju račun za plaćanje utrošene vode na njemu piše i stavka po kojoj se posebno plaća održavanje groblja. Veli da njemu novac nije bitan, jer je dobrostojeći, ali da ga srce zaboli kada prođe pored groblja i vidi spomenike podignute njegovim precima, ali i ljudima koje je poznavao ili čuo za njih, a oni se jedva naziru od korova.

Dodaje da je neko iz opštinskog budžeta plaćen da vodi brigu i o seoskim grobljima. Nedavno je rebalansom budžeta opštine za košenje trave opredeljeno naknadnih pet miliona dinara. Poslednji put neštinsko groblje pokošeno je oko 10. jula, par dana pred hramovnu slavu, a 19. avgusta, na Preobraženje dosta Neštinaca odnelo je grožđe na grobove svojih bližnjih i bili su zatečeni bujnim korovom.

Dva sela bez kapele

Od pre desetak godina sva sela u bačkopalanačkoj opštini, odnosno sva seoska groblja u 11 pripadajućih sela koja su u Bačkoj, imaju kapele. Jedino Neštin i Vizić, dva sela koja su u Sremu nemaju kapelu. Zbog toga, kažu meštani, kada neko umre moraju da ga nose u hladnjaču ili u Bačku Palanku ili Erdevik, a to porodici pokojnika samo uvećava troškove sahrane. Nekad veliko selo palo je na nešto preko 500 duša, tvrde dobro obavešteni Neštinci. Danas je najozbiljniji komunikacijski problem, granica sa Hrvatskom kroz koju se prolazi na putu do Palanke.


Pozvali smo novopostavljenog direktora „Komunalprojekta” dipl. ekonomistu Boška Mijatovića, a on je juče oko podneva rekao da su kosci krenuli u Neštin da pokose travu na groblju. – Ovih dana primili smo osam novih komualnih radnika prvenstveno za rad u 13 seoskih mesnih zajednica, jer ovakvi problemi bili su prisutni u Čelarevu i Obrovcu, pa smo ih rešili – kaže Mijatović. – Za dan – dva poslaću vam sliku pokošenog i uređenog groblja u Neštinu, jer mi smo, prvenstveno na usluzi našim građanima. Istina je da se nova organizacija sa novim radnicima ne terenu uhodava, ali po planu košenje groblja u Neštinu predviđeno je baš tokom ove nedelje.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here