Proizvodnja domaćih sokova veliki porodični izazov (VIDEO)

1235

U okviru kućne radinosti, porodica Srđana Šobota iz Bačke Palanke pravi sirupe od sveže ubrane nane, zove, višnje i ovih dana aktuelne breskve. Proizvodnja ovih sokova nije njihovo osnovno zanimanje, ali je kako je dosadašnja praksa pokazala veliki izazov.

Za dobar, a pre svega originalan posao, nekada je dovoljno samo osvrnuti se oko sebe, konkretno u svom dvorištu, ugledati mladu nanu ili u obližnjoj šumi grmove rascvetale zove. To potvrđuje i priča porodice Šobot iz Bačke Palanke koja već nekoliko godina pravi sirupe od ovih biljaka za sebe, ali i za sve one koji vole da leti ili zimi uživaju u aromama ovih prirodnih napitaka.

[wonderplugin_slider id=175]

 

Prate ritmove prirode pa u skladu s tim prave sokove

Prve godine ponudili su samo višak onoga što su pripremili za sebe, a ove godine njihovi sokovi piju se u mnogim porodicama, a najviše u Beogradu i Novom Sadu.

Foto: Rada Milišić

„U našoj porodici ne piju se industrijski sokovi. Godinama unazad pratimo sezonu i pripremamo sokove. Pravimo ih od nane, zove, višnje, a sada i breskve. Najčešće pripremamo sirupe po domaćim, tradicionalnim receptima, a pokazalo se da su odlični. Na osnovu dosadašnjeg iskustva mogu reći da je mnogima omiljeni privlačna aroma zove“, priča Šobot koji je profesionalno vezan za muziku, s obzirom da predaje u školi, ali i svira u bendu Paket aranžman, ali kako objašnjava, uvek nađe vremena da se uključi u porodični posao u okvirima kućne radinosti.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Razmišljaju o proširenju proizvodnje

Ova porodica ima veliko dvorište u kom skoro čitave godine raste nana. Odavno već prave sirup od ubrane nane, a ona se brzo obnavlja tako da je praktično uvek ima. U blizini Bačke Palanke nalazi se velika bagremova šuma, u kojoj ima puno zove pa je prava šteta ne iskoristiti ove prirodne potencijale, baš u vreme kada cveta u punom sjaju. Ima je gotovo svuda, a od nje se pravi jedan od najlepših sokova.

„Kada se završilo cvetanje zove i kada smo napravili dovoljno sirupa, stigla je višnja tako da smo prvi put ove godine i od nje pravili sirup“, kaže Srđan, objašnjavajući da od branja do pakovanja u plastične flaše, sve rade sami iako je to veliki posao.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here