Od 2. septembra elektronski dnevnici i u bačkopalanačkim školama

2292

BAČKA PALANKA: U ponedeljak, 2. septembra počinje nova školska godina. Đaci se uveliko spremaju, roditelji kupuju sve što im treba, a u osnovnim školama u Bačkoj Palanci, kažu da sve ide po planu kako bi školsku godinu dočekali spremno. 


Ono što je novina u bačkopalanačkim osnovnim školama jeste uvođenje elektronskog dnevnika. Sistem elektronskih dnevnika u Srbiji pokrenut je 2017. godine, kao pilot projekat i tada je uveden u 560 škola u našoj zemlji. Postepeno je teklo obučavanje nastavnog kadra za korišćenje ovog novog sistema i uvođenje i u druge škole.

Direktorka OŠ „Sveti Sava“, Tatjana Kecman kaže da je ova škola spremna za početak nove školske godine. Danas je organizovan i prijem đaka prvaka kojih je u ovoj godini u „Svetom Savi“ upisano 94.

[wonderplugin_slider id=174]

 

„Lepo startujemo na početku, završamo sa uvođenjem AMRES mreže – povezivanje svih osnovnih i srednjih škola, koje je neophodno upravo zbog elektronskih dnevnika“, rekla je Tatjana Kecman.

I u najvećoj osnovnoj školi u našoj opštini „Vuk Karadžić“ sve je spremno za početak radne godine. Direktorka Sanja Ralić kaže da je u ovoj školi ove godine upisano 124 prvaka.

U svim osnovnim školama u opštini Bačka Palanka ukupno 455 đaka kreće u prvi razred

Da je uvođenje elektronskih dnevnika dobra stvar složila se i direktorka OŠ „Desanka Maksimović“, Miroslava Perak.

„To je dobra stvar, kako za nastavnike i učenika, tako i za roditelje. Svaki roditelj će imati svoju šifru sa kojom može da pristupi podacima o svom detetu, da vidi sve ocene, izostanke i ostale napomene koje upisuju učitelji i nastavnici“, kaže Miroslava Perak.

Ona ističe da pristup roditelja ovim podacima ne bi trebalo da zameni saradnju roditelja i nastavnika i da je interesovanje roditelja za individualnim razgovorima sa učiteljima uvek dobrodošlo.

„Nastavni kadar je obučen, a sve detalje oko sistema eDnevnika nastavnici će preneti roditeljima na prvim roditeljskim sastancima. Ove godine u našu školu upisano je 46 đaka prvaka“, dodala je Perak.

Kako funkcioniše eDnevnik?

Elektronski dnevnik omogućiće nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. On u potpunosti zamenjuje dosadašnji papirni dnevnik i pruža mogućnost uvida u informacije u trenutku njihovog nastanka. Takođe, smanjuje mogućnost greške i subjektivnosti u ocenjivanju i pruža kompletan uvid u napredak učenika, u rad profesora i škola. Da bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju, nastavnici mogu da vide samo ocene iz svog predmeta. Pri svemu tome elektronski dnevnik štedi vreme potrebno za evidenciju čak na jednu četvrtinu u odnosu na vreme potrebno za evidenciju u papirnom dnevniku.

Servis će imati i sistem obaveštavanja o ocenama i izostancima iz škole, ali će na njemu biti i detaljan raspored časova, te spisak lektire, datumi zakazanih kontrolnih radova…
Roditelji će moći u svakom trenutku da pristupe podacima iz dnevnika samo za svoje dete, naravno. eDnevnik jednom dnevno pravi i izveštaje o svakom detetu i tim izveštajima mogu pristupiti samo njihovi roditelji uz odgovarajuću lozinku.

[wonderplugin_slider id=10]

 

eDnevnik ima najviši nivo zaštite podataka koji se čuvaju na serveru u Srbiji, a obezbeđeni su i 24-časovni fizički nadzor sistema, korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima. Autentifikacija zaposlenih u školama je dvostepena, što znači da pored imena i lozinke, postoji još jedan nivo zaštite pristupa sistemu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here