Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (35)

452

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Knjige su avioni, vozovi, putevi. Knjige su destinacija i putovanje u jednom. Knjige su dom.“ Ana Kvindlen

[wonderplugin_slider id=10]

 

Preporuka Odeljenja odrasli

 1. „Kriv je vetar“, Nataša Dragnić

(Od autorke bestselera Svakoga dana, svakoga časa i Zauvek more.)

Maj na hrvatskom ostrvu Brač. Šestoro mladih ljudi došlo je iz Minhena da ovde postave pozorišni komad. Kulisa je savršena: predivna stenovita obala, vedro nebo, more. U jednoj maloj gostinskoj kući borave glumci, zabavljaju se i vole.

Trupa počinje s probama novog komada i naizgled sve teče po planu. Ali onda se diže vetar − razuzdani, ćudljivi, opasni, ubitačni jugo – koji besni danima, muti im razum, pravi metež, budi osećanja, raspiruje strasti, navodi na ljubomoru.

Posle nevremena ništa više nije onako kako je bilo. U zoru nakon poslednje vetrovite noći jedan član trupe pronađen je mrtav.

 2. „Solomonova pesma“, Toni Morison

Mlekadžija Ded je rođen neposredno nakon što se ekscentrični komšija vinuo sa krova kuće u uzaludnom pokušaju da poleti. Do kraja života i on će pokušavati da leti, da pobegne od sebe i sveta u kojem živi.

Ovim briljantno osmišljenim romanom Toni Morison poput Sola Beloua i Gabrijela Garsije Markesa iznova otkriva priču o sazrevanju.

Prateći Mlekadžijino putovanje od industrijskog grada do mesta iz kojeg potiče njegova porodica, autorka nas upoznaje sa plejadom tragalaca i proroka, lažova i ubica, sa likovima koji nastanjuju crni svet Amerike i razotkriva njihovu intimnu istoriju.

Solomonova pesma zaista govori o uzletu, bio to uzlet duhom ili uzlet telom, i prožima modernu priču prastarom afričkom pripovešću o letećoj deci, o onima koji su, odvedeni u roblje, uspeli da polete i vrate se u zemlju svojih predaka.

Preporuka Dečijeg odeljenja

  1. „Misija muzej“, Ivana Nešić

Anđela se suočila sa užasom srednjeg intenziteta: umesto da s drugarima igra igricu kao što je isplanirala, biva na prevaru odvučena u muzej.

No, poseta muzeju će proći mnogo drugačije nego što je Anđela očekivala. Šta Anđelina igrica i Sava Šumanović imaju zajedničko? Koliko je zabavno igrati se loptom s malom Dubravkom? Šta se dešava kada mrtva priroda nije baš sasvim mrtva? Kuda su odleteli petlovi Paje Jovanovića?

I najvažnije: Mogu li tri osnovca i jedna tetka, koja im zapravo nije tetka, pomoći muzeju da se izbavi iz velike nevolje?

2. „Ono što sam bio“, Rozof Meg

Tada sam bio šesnaestogodišnjak. Ni po čemu poseban. Nezainteresovan za trku za društvenim statusom. Proglašen beznadežno neuspešnim. Izbačen iz dva internata. Po očevoj želji, završio sam u trećem, na hladnoj i nepristupačnoj istočnoj obali Engleske.

Život u Svetom Osvaldu bio je surov i nepodnošljiv sve do onog dana kada sam upoznao tajanstvenog dečaka koji je živeo sam u ribarskoj kolibi na obali mora. Bio sam zadivljen njegovim načinom života, oslobođenim od bilo kakvih društvenih stega.

Želeo sam da mu se približim … da se poistovetim s njim. To neobično prijateljstvo donelo je sasvim neočekivan preokret i promenilo moj život zauvek.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here